BACK TO
TOP
Διεθνή

Μετά τις φονικές πλημμύρες, ακραία ξηρασία αναμένεται σε περιοχές της Βραζιλίας

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ιστορικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, η χώρα αναμένει μεταστροφή σε ακραία ξηρασία σε περιοχές όπως η περιοχή του Αμαζονίου και η Παντανάλ, όπως προειδοποίησε την Τετάρτη 5 Ιουνίου η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. «Μετά τις ισχυρές βροχές, θα έχουμε ξηρασία, πιθανόν στον Αμαζόνιο και στην Παντανάλ», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μαρίνα Σίλβα κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης με παρόντα τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

akraia-kshrasia-vrazilia

1
0

Η Βραζιλία έχει πληγεί από μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, με πιο πρόσφατη τις πλημμύρες που σημειώθηκαν μια φορά τον αιώνα στην πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ που άφησαν πίσω τους 172 νεκρούς. Η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα είπε ότι οι πλημμύρες οφείλονται σε ένα συνονθύλευμα φυσικών φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο και η κλιματική αλλαγή, μια διπλή σύγκρουση που παρατηρείται και αλλού.

«Έχουμε το ίδιο πράγμα που συμβαίνει στο Παντανάλ, στον Αμαζόνιο», είπε, αναφερόμενη στα ακραία κλίματα σε έναν από τους μεγαλύτερους τροπικούς υδροβιότοπους του κόσμου και στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του.

Είπε ότι η βορειοανατολική Caatinga - μια μοναδική σε βιοποικιλότητα περιοχή – βιώνει ήδη στιγμές έντονης ξηρασίας και ότι «στην περίπτωση του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ θα έχουμε σοβαρή ξηρασία».

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος Λούλα υπέγραψε 14 διατάγματα για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική προστασία στη Βραζιλία.

Το ένα αφορά συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αυτές των πολιτειών όπου εκτείνονται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και η Παντανάλ, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος της υφηλίου, για να ακολουθείται κοινή πολιτική πρόληψης και ελέγχου των δασικών πυρκαγιών.

Στη Βραζιλία καταγράφτηκαν πάνω από 17.000 δασικές πυρκαγιές τον Ιανουάριο, αριθμός άνευ προηγουμένου, πιστοποίησαν εικόνες από τους δορυφόρους του βραζιλιάνικου ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE).

Η Μαρίνα Σίλβα επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2023 στο τιμόνι του υπουργείου το οποίο είχε διευθύνει ήδη κατά μεγάλο μέρος των δυο προηγούμενων θητειών του Λούλα (2003-2010).

Την πρώτη χρονιά της τρίτης θητείας του κεντροαριστερού προέδρου (το 2023), η αποψίλωση του δάσους που χαρακτηρίζεται πνεύμονας του πλανήτη μειώθηκε κατά το ήμισυ στην περιοχή του Αμαζονίου, έπειτα από χρόνια ραγδαίας αύξησής της όταν βρισκόταν στην εξουσία ο ακροδεξιός προκάτοχός του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Όμως αυξήθηκε κατά 43% και πλέον στη Σεχάντου, σαβάνα με πλούσια βιοποικιλότητα, νότια του Αμαζονίου.

Η Μαρίνα Σίλβα πάντως έκανε λόγο για την έναρξη «κάμψης» της αποψίλωσης της βλάστησης στη Σεχάντου, που κατ’ αυτή μειώθηκε κατά 12,9% από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν αυτή η μεταβολή στην τροχιά της καμπύλης θα έχει διάρκεια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία