BACK TO
TOP
Διεθνή

Πιο σκληρά τα μαθηματικά έγκρισης νέων πράσινων μέτρων

Οι φιλόδοξες πολιτικές της ΕΕ για το κλίµα θα µπορούσαν να επιβραδυνθούν στο µέλλον µετά τη στροφή προς τα δεξιά και κυρίως προς τα ακροδεξιά, που έφεραν οι Ευρωεκλογές.

sklhra-metra-egkrishs-prasina-metra

Μαρία Γιουρουκέλη

15
0

Το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής σηµατοδοτεί µια ζόρικη πενταετή περίοδο και πιο σκληρά µαθηµατικά για την έγκριση νέων µέτρων της Ε.Ε για το κλίµα, ειδικά εν µέσω έντονης αντιπαράθεσης σχετικά µε την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης εκτιµούν νοµοθέτες, αξιωµατούχοι και αναλυτές, σύµφωνα µε το Reuters.

Πιο συντηρητικές πολιτικές

Μάλιστα, και η Citigroup, σε ανάλυση της διαβλέπει ότι εφόσον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία στην Κοµισιόν, η εµβληµατική της πολιτική η «Πράσινη Συµφωνία», που αποδοκιµάστηκε από τους ψηφοφόρους, θα µπορούσε να δώσει τη θέση της σε πιο παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές, όπως η µείωση του κόστους διαβίωσης και η βελτίωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Τα µέτρα της ΕΕ για το κλίµα κατά την επόµενη πενταετία θα εξαρτηθούν από την επερχόµενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την υποβολή προτάσεων νόµων της ΕΕ, ωστόσο το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει λόγο για κάθε νέα πράσινη πολιτική.

«∆εν νοµίζω ότι θα κάνουµε πίσω στις πολιτικές για το κλίµα. Νοµίζω όµως ότι θα είναι πιο περίπλοκο να δροµολογήσουµε νέες πολιτικές», δήλωσε στο Reuters ο Bas Eickhout, επικεφαλής της ευρωοµάδας των Πρασίνων, που υπέστη µεγάλη πτώση.

«Η οπισθοχώρηση είναι πολύ απίθανη»

Στον αντίποδα, ο υφυπουργός περιβάλλοντος της Πολωνίας, Krzysztof Bolesta, αναφέρει πως «όλες οι νέες πολιτικές θα είναι πιο δύσκολο να περάσουν. Αλλά η οπισθοχώρηση είναι πολύ απίθανη», µε τον Julian Popov, ο οποίος µέχρι τον Απρίλιο ήταν υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας να συµφωνεί λέγοντας πως «είναι πιθανό να καθυστερήσει η επίτευξη των στόχων».

Το γεγονός αυτό θα µπορούσε να έχει συνέπειες για τους κλιµατικούς στόχους της ΕΕ µε άξονα το 2040, ο οποίος είναι απαραίτητος για να κατευθύνει την ΕΕ προς τον στόχο για καθαρές µηδενικές εκποµπές.

Η Κοµισιόν έχει προτείνει ο στόχος για το 2040 να είναι µια φιλόδοξη µείωση των εκποµπών κατά 90%, αλλά χρειάζεται έγκριση τόσο από τις χώρες της ΕΕ όσο και από το Κοινοβούλιο.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο θα αντιµετωπίσουν επίσης δύσκολες αποφάσεις σχετικά µε το αν θα υιοθετήσουν νέες πολιτικές για να σπρώξουν τις βιοµηχανίες προς την επίτευξη του στόχου του 2040. Αυτό περιλαµβάνει τη γεωργία, έναν τοµέα όπου οι εκποµπές έχουν ελάχιστα µειωθεί από το 2005. Όµως, µετά από µήνες διαµαρτυριών σε όλη την Ευρώπη από τους οργισµένους αγρότες, δεν υπάρχει µεγάλη πολιτική όρεξη να µπουν νέοι κανόνες για τον τοµέα, ιδίως αν το κόστος συµµόρφωσης µε αυτούς θα οδηγήσει σε αύξηση των τιµών των τροφίµων για τους πολίτες που ήδη αντιµετωπίζουν την τεράστια ακρίβεια.

Nοµικά δύσκολη η ακύρωση νόµων

Ενώ οι νέοι κανόνες για το κλίµα µπορεί να µην περάσουν από την Ευρωβουλή, µια νοµική ανατροπή των δεκάδων πολιτικών της ΕΕ για το κλίµα που έχουν ήδη εγκριθεί τα τελευταία πέντε χρόνια θα ήταν αρκετά δύσκολη. Αυτές οι πολιτικές - οι οποίες περιλαµβάνουν στόχους για έργα ΑΠΕ και ένα ενισχυµένο καθεστώς τιµολόγησης του άνθρακα στην ενέργεια και τη βιοµηχανία - έχουν ενσωµατωθεί στη νοµοθεσία της ΕΕ και εφαρµόζονται ήδη στα 27 κράτη µέλη του µπλοκ.

Οι εκποµπές της ΕΕ µειώθηκαν σχεδόν κατά 1/3 σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990 και η Ευρώπη εγκαθιστά τώρα δυναµικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας µε ταχύτητα ρεκόρ.

Ωστόσο, βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας ήταν οι πιέσεις από τα ακροδεξιά του πολιτικού φάσµατος για την κατάργηση ορισµένων πολιτικών της Πράσινης Συµφωνίας - µε πρωταρχικό στόχο την απαγόρευση της ΕΕ το 2035 για τα νέα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ.

«Ήταν µια ιδεολογική ανοησία, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας  Georgia Meloni στο διαδικτυακό περιοδικό Open την περασµένη εβδοµάδα.

Πάντως, οι µετοχές των εταιρειών Ανανεώσιµων Πηγών Eνέργειας υποχώρησαν στο άνοιγµα των χρηµαταγορών την εποµένη των εκλογών λόγω ανησυχιών ότι τα αποτελέσµατα των Ευρωεκλογών θα µπορούσαν να επιβραδύνουν τη µετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία