Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ότι ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας και τα υποπροϊόντα του από την ΕΕ, αφού το μπλοκ επέβαλε δασμούς κατά των επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής.
Οποιοσδήποτε αντίκτυπος στις εξαγωγές της ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να εμφανιστεί. Η Κίνα είπε ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.
«Η Βραζιλία, η Αργεντινή και οι ΗΠΑ μπορούν να εξάγουν περισσότερο χοιρινό και εντόσθια στην Κίνα εάν περιοριστούν οι εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Pan Chenjun, ανώτερος αναλυτής της Rabobank στο Χονγκ Κονγκ.
«Εάν ο φόρος αντιντάμπινγκ είναι πολύ υψηλός, τότε θα αυξηθούν οι αποστολές από άλλες προελεύσεις όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αργεντινή».
Ωστόσο, η Ομοσπονδία Εξαγωγών Κρέατος των ΗΠΑ (USMEF) σημείωσε ότι το χοιρινό κρέας των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αντίποινα 25% στην Κίνα ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου.
«Δεν είναι σαφές εάν το χοιρινό κρέας των ΗΠΑ θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δασμολογικό μειονέκτημα σε σύγκριση με το χοιρινό της ΕΕ, όπως συμβαίνει σήμερα», δήλωσε ο Joe Schuele, αντιπρόεδρος επικοινωνιών για το USMEF.
Η Smithfield Foods, μια μονάδα της εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ WH Group ltd (0288.HK), ανοίγει νέα καρτέλα, είναι εξοικειωμένη με τον αντίκτυπο των κινεζικών δασμών στο χοιρινό κρέας των ΗΠΑ και θα καλωσόριζε ανακούφιση σε αυτό το μέτωπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Jim Monroe.
Οι δασμοί αντιντάμπινγκ θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά την Ευρώπη καθώς οι αγορές χοιρινού κρέατος της Κίνας από την Ευρώπη περιλαμβάνουν μέρη όπως πόδια, αυτιά και παραπροϊόντα που τείνουν να χρησιμοποιούνται μόνο για τροφή για κατοικίδια και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ευρώπη. Ο ο Pan Chenjun, ωστόσο, είπε ότι τυχόν επιπτώσεις στην αγορά της Κίνας θα ήταν περιορισμένες.
"Δεν βλέπουμε μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική αγορά όσον αφορά τις προμήθειες και τις τιμές εάν περιοριστούν οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος και παραπροϊόντων από την Κίνα είναι μόλις το 5% της συνολικής κατανάλωσης", είπε ο Pan Chenjun.
Πηγή: Reuters