BACK TO
TOP
Διεθνή

Εξαγωγές χοιρινού Ευρώπης χωρίς δασμούς παρά την έρευνα αντιντάμπινγκ

Η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας και τα υποπροϊόντα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που φαίνεται να στοχεύει κυρίως στην Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία, ως απάντηση στους περιορισμούς των εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων της.

xwris-dasmous-xoirino

43
0

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα από τον Ιούλιο, οι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανά αντίποινα από την Κίνα.

Η έρευνα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τη Δευτέρα 17 Ιουνίου θα επικεντρωθεί στο χοιρινό κρέας που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα νωπά, κρύα και κατεψυγμένα ολόκληρα τεμάχια, καθώς και τα έντερα.  Η Ισπανία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής χοιρινού κρέατος στην Κίνα και η ομάδα παραγωγών χοιρινού κρέατος Interporc δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα των κινεζικών αρχών. "Η ΕΕ και η Κίνα έχουν αρκετό χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία", ανέφερε η Interporc σε ανακοίνωσή της.

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος θα μπορούν να συνεχίσουν τις εξαγωγές τους στην Κίνα χωρίς δασμούς όσο διαρκεί η έρευνα, εν αναμονή της απόφασης και της ανακοίνωσης δασμών από την κινεζική πλευρά. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 17 Ιουνίου 2025, αλλά θα μπορούσε να πάρει παράταση για άλλους έξι μήνες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το λόμπι από τη Δανία Danish Agriculture & Food Council προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι τυχόν δασμοί στο χοιρινό κρέας η περιορισμοί στις πωλήσεις του θα πλήξουν σκληρά την εγχώρια βιομηχανία κρέατος. Οι προμηθευτές χοιρινού κρέατος από τη Νότια Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι μεταξύ εκείνων που θα κερδίσουν μερίδιο αγοράς αν το Πεκίνο περιορίσει τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του χοιρινού κρέατος σε αξία περίπου 6 δισ. δολαρίων που εισήγαγε η Κίνα το 2023, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο προέρχεται μόνο από την Ισπανία. Στη δεύτερη και τρίτη θέση, βρίσκονται οι Κάτω Χώρες και η Δανία που εξήγαγαν πέρυσι στην Κίνα προϊόντα χοιρινού κρέατος αξίας 620 εκατ. δολαρίων και 550 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.



 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία