Χωρίς πολιτική συμφωνία το Συμβούλιο Γεωργίας, η Ουγγαρία στην Προεδρία
Χωρίς συμφωνία για το μέλλον της γεωργίας λήγει η εξάμηνη Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. καθώς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που συνεδρίασε την Δευτέρα 24 Ιουνίου το Λουξεμβούργου, δεν κατάφερε να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία επί κειμένου συμπερασμάτων που προτάθηκε.
Σύμφωνα με την απόφαση 2016/1316, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει η Ουγγαρία.
Ελλείψει συναίνεσης σχετικά με τα συμπεράσματα μεταξύ των κρατών μελών, η Βέλγικη Προεδρία δημοσιοποίησε αυτά για τα οποία υπήρξε υποστήριξη από την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, όπως τονίζεται ο «βασικός ρόλος του αγροτικού τομέα όσον αφορά τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας και αναγνωρίζονται οι πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κερδοσκοπία και η γραφειοκρατία».
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 971 της Agrenda
Τα εν λόγω συμπεράσματα, επίσης, επικεντρώνονται σε πολλά βασικά στοιχεία αυτού του μελλοντικού οράματος, όπως: ισχυρός και ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας της ΕΕ, καινοτομία και συνεργασία, απλούστευση, υποστήριξη νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών, καθώς και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Κροατία αναφέρθηκε στις πρόσφατες ζημιές στη γεωργική παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η Κύπρια υπουργός, σημειώνοντας ότι και η Κύπρος πλήττεται συχνά από έντονα καιρικά φαινόμενα, τόνισε την ανάγκη παροχής πρόσθετων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των γεωργών και στήριξε το αίτημα της Κροατίας.
Ακολούθως, η βελγική Προεδρία παρείχε ενημέρωση για την πορεία τεσσάρων υπό εξέταση νομοθετικών φακέλων, που αφορούν:
- πρόταση κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, πρόταση κανονισμού για το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό, πρόταση κανονισμού για πλαίσιο παρακολούθησης των δασών, πρόταση κανονισμού για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά
- Επίσης, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανακοίνωσή της για την πορεία της βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ και τους προσανατολισμούς για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025.
- Παράλληλα, η βελγική Προεδρία ενημέρωσε δημόσια το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του συμποσίου που διοργάνωσε σχετικά με τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης στη συσκευασία.
Στην εν λόγω συνεδρίαση παρέστη και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, οποίος προσερχόμενος δήλωσε τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου, μιας και προηγήθηκαν πριν λίγες ημέρες οι ευρωεκλογές. Ανοίγει όμως ένας νέος κύκλος με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις και με ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν προφανώς την Ευρώπη, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως με θέματα τα οποία απασχολούν πρωτίστως και την Ελλάδα. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτόν τον διάλογο και στην αναζήτηση εξεύρεσης λύσεων μέσα από το πλαίσιο των αρχών και των αξιών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια τη διαχρονική της στάση και πορεία. Οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση την ατζέντα που ήδη υπάρχει στο τραπέζι της συζήτησης, προφανώς θα ενισχύσουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή, τη δραστηριότητα, τις εξελίξεις και του αγροτικού κόσμου, αλλά συνολικότερα και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση να εισφέρουμε όλοι μαζί στα θέματα και τα ζητήματα που απασχολούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκέψεις, ιδέες και εξελίξεις που θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα στηρίξουν τον παραγωγικό ιστό συνολικά της Ευρώπης».
Τσιάρας στον Επίτροπο Γεωργίας Βόιτσεσχόφσκι: Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές των Ελλήνων αγροτών πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ
Συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ομολόγους του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο
Συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στα ζητήματα των πληρωμών των Ελλήνων αγροτών, την αποφασιστικότητα του Υπουργείου για πλήρη εξυγίανση του συστήματος πληρωμών με ταχύτατα βήματα και την απόλυτη προσαρμογή του στους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας.
Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα, είχε επίσης συναντήσεις με την Κύπρια Επίτροπο Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου καθώς και με τους ομολόγους τους της Φινλανδίας Sari Essayah, της Πορτογαλίας José Manuel Fernandes, της Τσεχίας Marek Vyborny, της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Ουγγαρίας István Nagy, της Ιρλανδίας Charlie McConalogue και της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου.
Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Τσιάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Κλιματική κρίση και αποζημιώσεις
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου σε παρέμβασή του για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική κρίση στην αγροτική παραγωγή ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε σε όσα βίωσε η χώρα μας με τις καταστροφές στη Θεσσαλία, και δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα, με σκοπό την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη γεωργία. «Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη και ευέλικτη διαχείριση, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέσα από νέες επενδύσεις σε υποδομές, με τεχνολογίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που είναι απαραίτητες για το μέλλον του αγροτικού τομέα», τόνισε.
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής
Ο Έλληνας υπουργός επαίνεσε τη βελγική Προεδρία για τις πρωτοβουλίες της στον αγροτικό τομέα προς έναν κοινό στόχο. τη στήριξη του γεωργικού τομέα, την επιβίωση και ευημερία του, με επίκεντρο τους γεωργούς. Και τόνισε ότι «ένας βιώσιμος και ανθεκτικός γεωργικός τομέας συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και αυτονομία της Ένωσης και παράλληλα αποτελεί μέρος της λύσης για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις και τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στα ζητήματα αλιείας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην τήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τις τρίτες χώρες, καθώς, ενώ οι υποχρεώσεις των Κρατών Μελών είναι πολύ αυστηρές, δεν ισχύει το ίδιο για αυτές τις χώρες με τις οποίες ωστόσο μοιραζόμαστε τα ίδια αλιευτικά αποθέματα.
Διατροφική επισήμανση αλλά με σωστή αξιολόγηση
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η χώρα μας στηρίζει κάθε δράση που ενισχύει την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε υπέρ της χρήσης ενός συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο πεδίο της συσκευασίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές. Τόνισε ωστόσο ότι, το Nutri-Score δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, καθώς παραπλανεί τους καταναλωτές και επηρεάζει τις επιλογές τους μέσα από μια ελλιπή και υπεραπλουστευμένη αξιολόγηση. Η επισήμανση, θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην υγεία των καταναλωτών έναντι του κέρδους και παράλληλα οφείλει να ενημερώνει σωστά τους πολίτες.
Οι Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα:
«Οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να προστατεύουν και να ενισχύουν την παραγωγική δραστηριότητα και να θωρακίζουν αποτελεσματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε δήλωσή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου και την έναρξη μιας νέας περιόδους με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις για την Ένωση ως σύνολο, αλλά και για τα κράτη μέλη ξεχωριστά και βεβαίως και για την Ελλάδα. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως επιτάσσουν οι αρχές και οι κοινές μας αξίες. Με κριτήρια την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της Ένωσης και, βεβαίως, για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών».