BACK TO
TOP
Διεθνή

Από Μαύρη Θάλασσα έως τις μεσοδυτικές ΗΠΑ, «κόκκινο πανί» ο καιρός για παραγωγή δημητριακών

«Η πρόγνωση του καιρού για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία», λέει ο Chris Hyde, μετεωρολόγος στο Maxar με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο ξηρασία και βροχές κάτω από το κανονικό που αναμένονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πιθανόν να περιορίσουν τις βασικές καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου της περιοχής.

kokkino-pani-gia-paragwgh-dhmhtriakwn

32
0

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλες παγκόσμιες αναπτυσσόμενες περιοχές έχουν καθυστερήσει τις φυτεύσεις και βλάπτουν τις αναπτυσσόμενες καλλιέργειες καθώς εντείνεται ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, με τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά θερμές συνθήκες και βροχοπτώσεις κάτω από το κανονικό.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού εκτινάχθηκαν σε υψηλό 10 μηνών τον Μάιο, μετά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που μείωσαν τις αποδόσεις για την ωρίμανση της καλλιέργειας στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα.

Ο ζεστός καιρός στη νότια Ρωσία θα πλήξει τις καλλιέργειες λόγω της έλλειψης υγρασίας του εδάφους, με χαμηλότερες βροχοπτώσεις και ζέστη αναμένονται επίσης στα Ουράλια, τη Δυτική Σιβηρία και την Τρανμπαϊκαλία, σύμφωνα με πρόβλεψη του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου της Ρωσίας.

Η νότια και η ανατολική Ουκρανία έχουν επίσης ζεστό και ξηρό καιρό, με βροχοπτώσεις μεταξύ 1ης Μαΐου και 10 Ιουνίου μόνο 20-50% του κανονικού, σύμφωνα με τον κρατικό μετεωρολόγο, με την ξηρασία να εμποδίζει την ανάπτυξη των χειμερινών και ανοιξιάτικων καλλιεργειών σε περιοχές του Χάρκοβο και Περιφέρειες του Ντόνετσκ.

«Ο μήνας Μάιος στην Ουκρανία αποδείχθηκε ένας από τους πιο ξηρούς τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσαν οι κρατικοί μετεωρολόγοι. «Στις βόρειες περιοχές, ιδιαίτερα στο Zhytomyr, το χαλάζι προκάλεσε ζημιές σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η σόγια και ο ηλίανθος».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν κορυφαίο εξαγωγέα τροφίμων, έντονη ζέστη έχει πιάσει τμήματα της ανατολικής ακτής, ενώ οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στη βασική αναπτυσσόμενη περιοχή των Μεσοδυτικών και οι προβλέψεις για πιο υγρό καιρό έχουν εγείρει φόβους για πλημμύρες.

«Στα μεσοδυτικά, η εστίαση μετατοπίζεται από τη ζέστη στην υπερβολική βροχή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλημμύρες σε περιοχές παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας, ειδικά στα Άνω Μεσοδυτικά», είπε ο Χάιντ.

Βελτίωση καιρικών συνθηκών σε Κίνα, Ινδία

Στην Ασία, οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να ανακουφίσουν την έντονη ξηρότητα σε μέρη της Κίνας, που είναι ο κορυφαίος αγοραστής σόγιας, ενώ οι βροχές κατά τη διάρκεια του μουσώνα της Ινδίας, που είναι κατά το ένα πέμπτο κάτω από το κανονικό, είναι πιθανό να ανακάμψουν, ενισχύοντας τη γεωργία στον μεγαλύτερο εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο και το κορυφαίο βρώσιμο έλαιο εισαγωγέα.

«Το καλαμπόκι και η σόγια της Κίνας - που παράγεται βόρεια και ανατολικά - είναι ξηρά και ανησυχούν», είπε ο Χάιντ. «Αλλά ο καιρός αναμένεται να είναι κανονικός έως ελαφρώς πάνω από την κανονική βροχόπτωση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, κάτι που θα είναι ευεργετικό για τις καλλιέργειες».

Το μετεωρολογικό κέντρο της Κίνας είπε στο Reuters ότι τμήματα των βόρειων, βορειοανατολικών και δυτικών επαρχιών θα δουν υψηλότερες βροχοπτώσεις τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

«Αλλά οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες σε ορισμένες περιοχές, θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για γρήγορες αλλαγές σε ξηρασίες και πλημμύρες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η υψηλότερη υγρασία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών και παρασίτων στις καλλιέργειες.

Στην Ινδία, ο μουσώνας προχωρά μετά από καθυστέρηση για περισσότερο από μια εβδομάδα, δήλωσε ένας αξιωματούχος του μετεωρολογικού τμήματος.

«Έχει αποκτήσει τώρα την τόσο αναγκαία δυναμική για την προέλασή της στις βόρειες πεδιάδες. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε αρκετές περιόδους έντονων βροχοπτώσεων που θα διαγράψουν το έλλειμμα βροχοπτώσεων. Ο Ιούλιος διαμορφώνεται ως πολλά υποσχόμενος».


Ο καιρός στην Αυστραλία αναμένεται να είναι κανονικός, με ορισμένες περιοχές να σημειώνουν βροχοπτώσεις υψηλότερες του μέσου όρου, ενισχύοντας τις προοπτικές της καλλιέργειας σιταριού, ενώ κυρίως κανονικός καιρός προβλέπεται και τους επόμενους μήνες σε Αργεντινή και Βραζιλία.

Πηγή: Reuters

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία