Από το 2030 οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν 120 κορόνες Δανίας (16 ευρώ) ανά τόνο εκπεμπόμενου ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, που θα ανέλθει σε 300 κορώνες (40 ευρώ) από το 2035 και μετά. Η κυβέρνηση θα παράσχει επίσης 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδάσωση 250.000 εκταρίων γεωργικής γης έως το 2045, θα δεσμεύσει 140.000 πεδινές εκτάσεις έως το 2030 και θα εξαγοράσει ορισμένες εκμεταλλεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αζώτου.
Είναι μια «συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για μια ιστορική αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της παραγωγής γης και τροφίμων της Δανίας», έγραψε η υπουργός Οικονομίας Stephanie Lose στο X το βράδυ της Δευτέρας.
Η Κοπεγχάγη είναι ένας γίγαντας εξαγωγών χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη γεωργία να αντιπροσωπεύει το 46% των εκπομπών έως το 2030. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο φόρος άνθρακα θα μειώσει 1,8 εκατομμύρια τόνους από αυτόν το 2030, το πρώτο έτος λειτουργίας του, επιτρέποντας στη Δανία να επιτύχει τον στόχο της μειώνοντας το 70% των συνολικών εκπομπών του μέχρι εκείνο το έτος.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο μεταξύ του Δανικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων, της Δανικής Εταιρείας για τη Διατήρηση της Φύσης, της Δανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων (NNF), της Ένωσης Εργατών Μετάλλου της Δανίας και της Συνομοσπονδίας Δανικής Βιομηχανίας.
Οι πέντε ενώσεις προτρέπουν τώρα τους νομοθέτες να εγκρίνουν τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί και να εγκριθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πηγή: politico