BACK TO
TOP
Διεθνή

Το κείμενο με τα συμπεράσματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας που δεν επισφραγίστηκε από το Συμβούλιο

Ελλείψει συναίνεσης επί των συμπερασμάτων μεταξύ των κρατών μελών, η βέλγικη Προεδρία εξέδωσε συμπεράσματα, τα οποία υποστηρίχθηκαν από ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών στις 24 Ιουνίου, όπου και ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ. Τα συμπεράσματα αναγνωρίζουν τον καίριο ρόλο του γεωργικού τομέα στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας, ενώ επισημαίνουν τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων και του διοικητικού φόρτου.

conclusions1

Βασιλική Μαντά

35
1
Στα συμπεράσματα της Προεδρίας τονίζεται ο καίριος ρόλος του τομέα όσον αφορά τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας και αναγνωρίζονται οι πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων, της κερδοφορίας και του διοικητικού φόρτου. 

Το κείμενο υπενθυμίζει τις πρόσφατες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024. Κατά τις συνόδους αυτές, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν τον ουσιαστικό ρόλο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) και αναγνώρισαν ότι ένας ανταγωνιστικός, βιώσιμος και ανθεκτικός γεωργικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για την Ένωση. Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες χρειάζονται ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο, μεταξύ άλλων για να τους συνοδεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων. 

Ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας της ΕΕ 

Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν τη συμβολή και τις δυνατότητες της γεωργίας όσον αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Από αυτή την άποψη, το κείμενο τονίζει ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες αποκτούν δίκαιο εισόδημα και ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η θέση τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Επιτροπής, όπως η έναρξη του Παρατηρητηρίου της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας της ΕΕ, χαιρετίστηκαν ως βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όσον αφορά το εμπόριο, τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων και επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένα δίκαιο, ανοιχτό, βασισμένο σε κανόνες σύστημα συναλλαγών με ίσους όρους ανταγωνισμού. Τα κράτη μέλη καλούν την Επιτροπή να ενημερώνει τακτικά την αξιολόγησή της για τον αντίκτυπο των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών στον γεωργικό τομέα. 

Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν τα συμπεράσματα καλούν επίσης την Επιτροπή να αξιολογήσει προσεκτικά τον αντίκτυπο της διεύρυνσης της ΕΕ προκειμένου να προετοιμάσει τον αγροτικό τομέα για αυτή τη διαδικασία. Αναγνωρίζουν επίσης, ότι απαιτούνται κατάλληλοι πόροι για την Κοινή Γεωργική Πολιτική  ώστε να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της

Καινοτομία και συνεργασία

Η έρευνα και η καινοτομία στους τομείς της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να παράγει βιώσιμα, ασφαλή, υγιεινά και οικονομικά τρόφιμα για τον πληθυσμό της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το κείμενο τονίζει ότι τα συμπληρωματικά κονδύλια της ΚΓΠ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, ο ρόλος των δικτύων ανταλλαγών και των συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους αγρότες είανι εξίσου σημαντικός
 
Απλοποίηση και λιγότερη γραφειοκρατία 

Τα συμπεράσματα τονίζουν την ανάγκη απλούστευσης και καλούν την Επιτροπή να παρακολουθεί τις πηγές διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που επιβαρύνουν τους αγρότες, ενώ τονίζεται ότι τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη διαδικασία απλούστευσης. 

Στήριξη νέων αγροτών 

Οι νέοι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις κατά την έναρξη των δραστηριοτήτων τους, όπως η δυσκολία πρόσβασης σε γεωργική γη και η πίστωση. Το κείμενο υπογραμμίζει τον ρόλο της ανανέωσης των γενεών για τον αγροτικό τομέα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. 

Ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή 

Η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα της ΕΕ εξαρτώνται άμεσα από τη διατήρηση των οικοσυστημάτων μας. Ο γεωργικός τομέας έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, την καλή διαβίωση των ζώων και την αειφορία. Τα συμπεράσματα αναγνωρίζουν ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της γεωργίας. 

Το κείμενο καταλήγει ότι οι αγρότες χρειάζονται επαρκή υποστήριξη στη μετάβαση και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Η ΚΓΠ καθώς και άλλα μέσα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-06-2024 16:34Γιώργος

Πότε πληρώνονται το βιολογικά ξέρει κανείς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία