BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε ισχύ από 1η Ιουλίου δασμοί Ε.Ε στις εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Λευκορωσία

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιουλίου η απόφαση του περασμένου Μαΐου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά στην αύξηση δασμών στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σιτηρα_

34
0

Αυξάνονται επίσης οι δασμοί για τους ελαιούχους σπόρους και τα προϊόντα μεταποίησης. Ο δασμός για το σιτάρι άλεσης είναι 95 ευρώ ανά τόνο, το σκληρό σιτάρι - 148 ευρώ, το κριθάρι και η σίκαλη - 93 ευρώ, οι ελαιούχοι σποροι, τα έλαια, τα άλευρα και ο πολτός τεύτλων - 50% της δασμολογητέας αξίας. Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν επίσης πρόσβαση σε δασμολογικές ποσοστώσεις της ΕΕ.

"Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα περιοριστικά μέτρα με στόχο την οικονομία της Λευκορωσίας, λόγω της συμμετοχής του καθεστώτος στον παράνομο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αυτά τα εκτεταμένα μέτρα αποσκοπούν στο να αντικατοπτρίσουν αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά της Ρωσίας, και να αντιμετωπίσουν έτσι το ζήτημα της παράκαμψης που πηγάζει από τον υψηλό βαθμό διασύνδεσης που υπάρχει μεταξύ της ρωσικής και της λευκορωσικής οικονομίας", ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Οι εισαγωγές δημητριακών προϊόντων της ΕΕ από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει σχετικά μικρός προμηθευτής αυτών των προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς αυτών των προϊόντων παγκοσμίως.

Δεδομένου του σημερινού όγκου των εξαγωγών της προς τον κόσμο, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε να ανακατευθύνει σημαντικούς όγκους προμηθειών των εν λόγω προϊόντων προς την ΕΕ, προκαλώντας ξαφνική εισροή από τα μεγάλα υπάρχοντα αποθέματά της, διαταράσσοντας έτσι την αγορά της ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ιδιοποιείται σήμερα παράνομα μεγάλες ποσότητες τέτοιων προϊόντων στα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία κατέχει παράνομα, και τα διοχετεύει στις εξαγωγικές της αγορές ως δήθεν ρωσικά προϊόντα.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ, θα σταματήσουν τις ρωσικές εξαγωγές παράνομα ιδιοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την ΕΕ για να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία