BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Κίνα δίνει…φωνή και έλεγχο γης στους αγρότες, στόχος η τόνωση επισιτιστικής ασφάλειας

Όλο και λιγότεροι άνθρωποι στην Κίνα είναι πρόθυμοι να καλλιεργήσουν για τα προς το ζην, συνιστώντας απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια του πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου. Η κινεζική κεντρική κυβέρνηση έχει τονίσει το θέμα ως κορυφαία προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια για να αποφευχθεί μια πιθανή επισιτιστική κρίση.

-1x-1_17

23
0

Σε μία προσπάθεια τόνωσης της προβληματικής της αγροτικής της οικονομίας και την ενίσχυση της επισιτιστικής της ασφάλειας η Κίνα ψήφισε την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουνίου νόμο για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των αγροτών και την υποστήριξη της ανάπτυξης των χωρικών συλλογικοτήτων.

Ενώ όλες οι γεωργικές εκτάσεις στην Κίνα είναι κρατικές, οι αγρότες έχουν δικαιώματα μίσθωσης γης για δεκαετίες που ασκούνται για λογαριασμό τους από συλλογικότητες, οι οποίες έχουν επικριθεί ότι δεν δίνουν στους αγρότες επαρκή φωνή.

Ο νέος νόμος για τις αγροτικές συλλογικές οικονομικές οργανώσεις, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2025, καθορίζει τον ρόλο των αγροτικών συλλογικοτήτων και θα παρέχει στους αγρότες την εποπτεία των κολεκτίβων.

Στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της συλλογικότητας και των μελών της με φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης της αγροτικής συλλογικής οικονομίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Xinhua.

Επί του παρόντος, οι χωρικοί μπορούν θεωρητικά να αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για να πουλήσουν ή να αναπτύξουν γη. Στην πράξη, όμως, συνήθως αποφασίζουν οι κρατικοί υπάλληλοι. Και ελπίζοντας να κερδίσουν επενδύσεις ή άλλα οικονομικά οφέλη, συχνά υπερισχύουν των επιθυμιών των αγροτών. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το τρέχον σύστημα δίνει στους κρατικούς υπαλλήλους πάρα πολλές εξουσίες για να πάρουν γη με μικρή ή καθόλου αποζημίωση. Οι αρπαγές γης υπήρξαν αιτία κοινωνικής αναταραχής στο παρελθόν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία