BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε δεκαετή ισχύ η έγκριση δύο νέων γενετικώς τροποποιημένων ποικιλιών αραβόσιτου από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη 2 Ιουλίου δύο νέες γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβόσιτου και ανανέωσε την έγκριση μιας ακόμη για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Η απόφαση αυτή επιτρέπει μόνο την εισαγωγή των συγκεκριμένων ποικιλιών, χωρίς όμως να επιτρέπει την καλλιέργειά τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12
0
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εν λόγω ποικιλίες αραβόσιτου έχουν υποβληθεί σε ολοκληρωμένη και αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος. 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστημονική αξιολόγηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές.  

Οι εγκρίσεις θα ισχύουν για 10 έτη και κάθε προϊόν που παράγεται από αυτές τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ. 

Η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να αποφασίσει σχετικά με τις άδειες αυτές καθώς τα κράτη μέλη δεν πέτυχαν ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης στη μόνιμη επιτροπή και στην επακόλουθη επιτροπή προσφυγών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία