BACK TO
TOP
Διεθνή

Βροχές και εξασθενημένη Λα Νίνια ανεβάζουν προοπτικές καλαμποκιού στις ΗΠΑ

Παρελθόν είναι πλέον η εκτεταμένη τετραετής ξηρασία στην καλλιεργήσιμη ζώνη καλαμποκιού στις μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Συχνότερες βροχοπτώσεις σε συνάρτηση με μια εξασθενημένη Λα Νίνια έχουν βελτιώσει τα πράγματα για τους αγρότες της περιοχής.

corn_midwest

59
0

Με υψηλές θερμοκρασίες άνω των 33 βαθμών κελσίου υποδέχθηκαν φέτος το καλοκαίρι οι μεσοδυτικές πολιτείες των Η.Π.Α. Στη καλλιεργήσιμη ζώνη του καλαμποκιού φέτος, αν η μακροπρόθεσμες προβλέψεις των μετεωρολόγων διατηρηθούν τότε οι προοπτικές για καλό καιρό αναμένεται να βγουν αληθινές.

 

Οι καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας ξεκίνησαν καλά καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος φύτευσης. Τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις καλλιέργειες από την Εθνική Γεωργική Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι το 84% της καλλιέργειας καλαμποκιού βρισκόταν σε καλή έως άριστη κατάσταση στα μέσα Ιουνίου, έναντι 55% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το εβδομήντα τοις εκατό της σόγιας είναι επίσης σε άριστη κατάσταση, σε σύγκριση με το 54% το 2023.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο υγρός χειμώνας και η άνοιξη σε μεγάλο μέρος της ζώνης του καλαμποκιού έδωσαν στους αγρότες τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σωστά την καλλιεργητική περίοδο. Ο Joe Woznicki, προγνώστης της Commodity Weather Group, λέει ότι ενώ η άνοιξη του 2024 ήταν μία από τις 10 πιο υγρές από άποψη βροχής, κατατάσσεται επίσης στις 10 πιο θερμές.

"Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες μας βοήθησαν πραγματικά να μετριάσουμε κάποια από την υγρασία και μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε τον ρυθμό φύτευσης τουλάχιστον αρκετά κοντά στο κανονικό καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης. Δεν είδαμε καμία φορά να μένουμε πίσω στις εργασίες μας", λέει.

Ο John Baranick, αγροτικός μετεωρολόγος στο DTN Weather λέει ότι οι έντονες ανοιξιάτικες καταιγίδες υπερφόρτωσαν το έδαφος με υγρασία κατά μήκος των μεσοδυτικών πολιτειών εξαλείφοντας μέχρι και μακροχρόνιες ξηρασίες. Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτή η τετραετής περίοδος ξηρασίας έχει ουσιαστικά τελειώσει σε ολόκληρη τη ζώνη καλαμποκιού, εκτός μόνο από το δυτικό Κάνσας.

Το Ελ Νίνιο, το καιρικό φαινόμενο που θερμαίνει τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, διαλύθηκε την άνοιξη. Οι μετεωρολόγοι περίμεναν να πάρει τη θέση του η La Niña, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί, γεγονός που αποτελεί έκπληξη. Η La Niña χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και στις μεσοδυτικές πολιτείες μπορεί να προκαλέσει «κορυφογραμμές» στην ατμόσφαιρα δηλαδή σχηματισμό υψηλής πίεσης σε αυτήν ή θερμικούς θόλους.

Το προηγούμενο Ελ Νίνιο ήταν ένα από τα έντονα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με τον Baranick τα επιστημονικά δεδομένα προηγουμένων ετών δείχνουν ότι τα «σούπερ» Ελ Νίνιο ακολουθούνται συνήθως από Λα Νίνιας για του επόμενους δυο χειμώνες.

Ο ίδιος δηλώνει έκπληκτος που η φετινή Λα Νίνια δεν είναι τόσο ισχυρή όσο έδειχναν τα μοντέλα. Μάλιστα αν κανείς κοιτάξει τη θερμοκρασία του ωκεανού αυτή τη στιγμή, κατά μήκος της επιφάνειας, το νερό είναι δροσερό αλλά όχι πολύ κρύο όπως θα έπρεπε. Ακριβώς όμως κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει μια τεράστια λίμνη κρύου νερού που περιμένει να βγει στην επιφάνεια. Αυτό που χρειάζεται για να γίνει αυτό είναι οι εμπορικοί άνεμοι που διασχίζουν τον Ισημερινό να ανεβάσουν ταχύτητα.

Ο Woznicki λέει ότι οι καιρικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η La Niña θα μπορούσε να αναπτυχθεί, αλλά δεν την περιμένει να κάνει την εμφάνισή της τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο ή ακόμη και αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αν εμφανιστεί θα επηρεάσει τη ζώνη του καλαμποκιού. Αναφέρει μάλιστα ότι η ζέστη και η ξηρασία δεν είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν στη ζώνη καλαμποκιού, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στην ανατολική ακτή ή και στη δυτική όπως συχνά έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει στις πιο πρόσφατες Λα Νίνιας.

Οι προβλέψεις του Woznicki δίνουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί ζέστη και ξηρασία, αργότερα το καλοκαίρι στη δυτική ζώνη καλαμποκιού, ενώ στην ανατολική ζώνη που βιώνει χαμηλά επίπεδα ξηρασίας αυτή τη στιγμή τα πράγματα αργότερα μπορεί να βελτιωθούν. Ακόμα εκεί που φαίνεται ότι η ξηρασία θα είναι εντονότερη είναι στο βορειοδυτικό μέρος τη ζώνης, κοντά στα Βραχώδη Όρη.

Στη χώρα των βοοειδών, οι νότιες πεδιάδες και οι περιοχές βόρεια και ανατολικά του Μίντλαντ του Τέξας είχαν επαρκή υγρασία για βοσκότοπους, ενώ οι εκτάσεις νότια και δυτικά του Μίντλαντ υποφέρουν από ξηρότερες συνθήκες, λέει ο Woznicki.

Ο Baranick σημείωσε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στα τέλη Ιουνίου στη βορειοδυτική ζώνη καλαμποκιού προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές από πλημμύρες, ενώ μια κορυφογραμμή ανώτερου επιπέδου μείωσε την υγρασία του εδάφους σε τμήματα της ανατολικής ζώνης καλαμποκιού.

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά μάλιστα σε σχέση με πέρυσι, όταν ολόκληρη η ζώνη καλαμποκιού υπέφερε πραγματικά από πολύ έντονες συνθήκες αιφνίδιας ξηρασίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία