BACK TO
TOP
Διεθνή

Aμετάβλητος ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO τον Ιούνιο

Αμετάβλητες παρέμειναν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τη μείωση στις τιμές των δημητριακών, όπως ανέφερε την Παρασκευή 5 Ιουλίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

unsplash-image-y4xZxzN754M

10
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,6 μονάδες τον Ιούνιο, όπως και η αναθεωρημένη τιμή του Μαΐου. Ο δείκτης είναι τώρα 2,1% χαμηλότερος από την τιμή του προηγούμενου έτους και 24,8% χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή του Μαρτίου 2022.

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 3,0% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, με τις τιμές για τα χονδρόκοκκα σιτηρά, το σιτάρι και το ρύζι να υποχωρούν, εν μέρει λόγω των βελτιωμένων προοπτικών παραγωγής στις κύριες εξαγωγικές χώρες.

Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 3,1% από τον Μάιο, χάρη στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας ζήτησης για φοινικέλαιο και τη σταθερή ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων στην αμερικανική ήπειρο για σογιέλαιο και ηλιέλαιο.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 1,9% από τον Μάιο, μετά από τρεις διαδοχικές μηνιαίες μειώσεις, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των μουσώνων στην παραγωγή στη Βραζιλία και την Ινδία.

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος του FAO αυξήθηκε κατά 1,2%, με τις διεθνείς τιμές του βουτύρου να φτάνουν σε υψηλό 24 μηνών λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις εν μέσω ισχυρών λιανικών πωλήσεων, εποχικά μειωμένων παραδόσεων γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και χαμηλών αποθεμάτων στην Ωκεανία.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τον Ιούνιο, καθώς οι μικρές αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές των κρεάτων αιγοπροβάτων, χοίρων και βοοειδών αντιστάθμισαν σχεδόν την καθοδηγούμενη από την προσφορά μείωση των διεθνών τιμών του κρέατος πουλερικών.

Σε νέο ιστορικό υψηλό η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024

Ο FAO επικαιροποίησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024, υπολογίζοντάς την πλέον σε 2.854 εκατομμύρια τόνους, ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Το Ενημερωτικό Δελτίο Προσφοράς και Ζήτησης Δημητριακών, που εκδόθηκε επίσης από τον FAO, απέδωσε τις βελτιωμένες προβλέψεις του στις καλύτερες προοπτικές συγκομιδής αραβοσίτου στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, καθώς και στην Τουρκία και την Ουκρανία, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τις μειωμένες προοπτικές για την Ινδονησία, το Πακιστάν και αρκετές χώρες της Νότιας Αφρικής. Οι προβλέψεις για την παραγωγή σιταριού αυξήθηκαν επίσης με βάση τις καλύτερες προοπτικές στην Ασία, ιδίως στο Πακιστάν, οι οποίες θα ξεπεράσουν την αναμενόμενη μείωση στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σε σημαντικές περιοχές παραγωγής σιταριού νωρίτερα στην περίοδο. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ 535,1 εκατ. τόνους.

Η παγκόσμια συνολική χρήση σιτηρών το 2024/25 προβλέπεται να αυξηθεί σε 2.856 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αιχμή το ρύζι και τα χονδρόκοκκα σιτηρά.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,3% το 2025, αφήνοντας σχεδόν αμετάβλητο τον παγκόσμιο λόγο αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση το 2024/25 στο 30,8%.

Η πρόβλεψη του FAO για το διεθνές εμπόριο του συνόλου των δημητριακών παραμένει αμετάβλητη στους 481 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας μείωση 3,0% από το 2023/24.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία