Παρά την αυξανόμενη ζήτηση, οι φορείς των εφοδιαστικών αλυσίδων θαλασσινών αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως η μη βιώσιμη παραγωγή, την έλλειψη πρόσβασης στις αγορές και τη μείωση των κοινοτικών εισοδημάτων. Πάντως η κατανάλωση ιχθυοπρωτεϊνών δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη παγκοσμίως, και η έκθεση SOFIA του FAO του 2022 δείχνει ότι 600 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται τουλάχιστον εν μέρει από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.
Η πρωτεΐνη των ψαριών αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και αναμφισβήτητη πηγή βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών που συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και τη διατροφική ασφάλεια. Τα αποθέματα ψαριών μειώνονται δραματικά σε ορισμένες περιοχές, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, και η μέγιστη παραγωγή παγκοσμίως ανήκει στο παρελθόν.
Η ΕΕ, σε συνεργασία με τον FAO, ενισχύει τη στήριξή της στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια στην περιοχή των κρατών ΑΚΕ. Το πρόγραμμα Fish4ACP επεκτείνει τις επενδύσεις σε 12 εφοδιαστικές αλυσίδες στον τομέα των θαλασσινών σε 12 χώρες της ΑΚΕ. Ο κύριος στόχος είναι η αύξηση της βιωσιμότητάς τους. Με την κλιμάκωση αυτών των επενδύσεων, το πρόγραμμα επιδιώκει να προωθήσει την ευημερία των οικοσυστημάτων και των τοπικών πληθυσμών, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ) με συνολική συνεισφορά 47,5 εκατ. ευρώ από το 2020-2026 και υλοποιείται από τον FAO. Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον, να προωθήσει την αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να προκαλέσει μία θετική σειρά καλών πρακτικών που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό των θαλάσσιων συστημάτων διατροφής.
Ως παραδείγματα της υποστήριξης του Fish4ACP, στη Σενεγάλη, όπου ο τομέας των στρειδιών απασχολεί 13.000 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι γυναίκες, το Fish4ACP θα αυξήσει την εθνική παραγωγή στρειδιών σε ποσοστό άνω του 30%, αυξάνοντας την απασχόληση στην εφοδιαστική αλυσίδα περισσότερο από 60%. Θα βελτιώσει επίσης τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο με τη μείωση της έντονης συγκομιδής στις περιοχές παραγωγής κατά 12%, μέσω της μετάβασης 1.400 γυναικών που ασχολούνται με τη συγκομιδή σε μαγγρόβια (12% των γυναικών που ασχολούνται με τη συγκομιδή) στην καλλιέργεια στρειδιών.
Στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, το Fish4ACP εφαρμόζει δράσεις για τη διασφάλιση της βιώσιμης και ορθολογικής εκμετάλλευσης των πόρων των παράκτιων πελαγικών ειδών, με τη διαμόρφωση, την υιοθέτηση και την επιβολή κατάλληλων σχεδίων διαχείρισης και μέτρων ελέγχου, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η υγιεινή και η υγειονομική ποιότητα των προϊόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το έργο βελτιώνει επίσης τις υποδομές μεταποίησης και ενισχύει την ενδυνάμωση, τη συμμετοχή και την ισότητα των παράκτιων κοινοτήτων.
Μέσω των καθιερωμένων συμπράξεων σε κάθε υποστηριζόμενη εφοδιαστική αλυσίδα, το Fish4ACP ενδυναμώνει τους μικρούς φορείς των αλυσίδων αξίας, εστιάζοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις γυναίκες και τους νέους. Η εφαρμογή των στρατηγικών αναβάθμισης σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες διδάσκει πληθώρα καλών πρακτικών και ανεκτίμητων μαθημάτων.