BACK TO
TOP
Διεθνή

Θερμοκρασίες 1,5C πάνω από το μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής για 12 μήνες, δείχνει το Copernicus

Η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της Ε.Ε., με το όνομα Copernicus, σε πρόσφατα ευρήματά της για την παγκόσμια θερμοκρασία, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μια «μεγάλη και συνεχή» αλλαγή για το κλίμα.

1_tk3wqqZc6ZYYfjH0Gu2lXw

11
0

Ο κόσμος βιώνει αυξημένες θερμοκρασίες της τάξης του 1,5 βαθμού Κελσίου για 12 συνεχόμενους μήνες. Αυτό το στοιχείο συγκρίνεται με τον μέσο όρο των θερμοκρασιών παγκοσμίως πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και την εποχή των ορυκτών καυσίμων.

Οι θερμοκρασίες μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουνίου 2024 ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα ο πλανήτης φέτος να είναι θερμότερος κατά 1,64 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο συνεχής καύσωνας θα εκθέσει περισσότερους ανθρώπους σε βίαια καιρικά φαινόμενα. Η πιθανότητα οι θερμοκρασίες να συνεχίσουν να αυξάνονται πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που θέσπισε η συμφωνία του Παρισιού αυξάνει τον κίνδυνο η φετινή δωδεκάμηνη αύξηση θερμοκρασίας να μονιμοποιηθεί.

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αποτελούν μια στατιστική παραδοξότητα, αλλά μια «μεγάλη και συνεχή αλλαγή» στο κλίμα.

Σύμφωνα με τον Buontempo, ακόμα και αν αυτή η περίοδος ακραίων καιρικών φαινομένων τελειώσει κάποια στιγμή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο μέλλον θα δούμε νέα ρεκόρ θερμοκρασιών να καταρρίπτονται και το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν δεν σταματήσουμε να προσθέτουμε αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς, αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί.

Ο Copernicus, ένας επιστημονικός οργανισμός που ανήκει στο διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε., χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για την παρακολούθηση βασικών κλιματικών μεγεθών. Διαπίστωσε ότι ο Ιούνιος του 2024 ήταν θερμότερος από οποιονδήποτε άλλο Ιούνιο που έχει καταγραφεί και ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας με θερμοκρασίες 1,5 βαθμού Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο τους μεταξύ 1850 και 1900.

Είτε προέρχεται από την καμινάδα ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που καίει άνθρακα, είτε εκπέμπεται από την εξάτμιση ενός επιβατικού αεροπλάνου, κάθε μόριο άνθρακα που καλύπτει την ατμόσφαιρα της Γης παγιδεύει τη θερμότητα και επηρεάζει τον καιρό. Όσο πιο θερμός γίνεται ο πλανήτης, τόσο λιγότερο μπορούν να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα.

Στην τελευταία μελέτη της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, ο ερευνητής Aditi Mukherji παρομοίασε τη θερμοκρασία του πλανήτη με αυτή του ανθρώπινου σώματος. Ο Mukherji συνέκρινε το 1 βαθμό Κελσίου της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας με έναν ήπιο πυρετό και το 1,5 βαθμό Κελσίου με έναν μεσαίο έως υψηλό πυρετό. «Τώρα φανταστείτε ένα ανθρώπινο σώμα με αυτή τη θερμοκρασία για χρόνια. Θα μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να λειτουργήσει κανονικά πλέον;» Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση του κλίματος στη Γη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ακόμα και στην ύπαρξη του καλύτερου σεναρίου, δηλαδή αν η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι τόσο δραματική, τα κράτη οφείλουν να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν. Συνεχίζουν λέγοντας ότι η προσαρμογή στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι παραδοχή ήττας και ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης και μετριασμού της δεν είναι μάταιες και πρέπει να συνεχίσουν.

Πηγή: Guardian

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία