BACK TO
TOP
Διεθνή

Η ΕΕ αντιστέκεται στις εκκλήσεις της βιομηχανίας για καθυστέρηση της νομοθεσίας για την αποψίλωση των δασών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να αντιστάθηκε στις εκκλήσεις ορισμένων βιομηχανιών και χωρών να καθυστερήσει την εμβληματική πολιτική της για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, σύμφωνα με επιστολή, που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

urnnewsmldpa_com20090101230925-99-328313-v1-s2048

14
0

Ο νόμος για την αποψίλωση των δασών, από τις 30 Δεκεμβρίου, θα απαιτεί από τις εταιρείες που πωλούν σόγια, βόειο κρέας, καφέ, φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα στο μπλοκ των 27 εθνών να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών. Ομοίως, οι εταιρείες της ΕΕ θα απαγορευθούν να εξάγουν προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένα εδάφη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι βιομηχανικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Χαρτιού (CEPI) θέλουν να καθυστερήσει η πολιτική, επικαλούμενη καταγγελίες, όπως ότι τα συστήματα της ΕΕ για τη διαχείριση της απαγόρευσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Σε επιστολή προς τα μέλη του CEPI, με ημερομηνία 2 Ιουλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevicius αναγνώρισε τέτοιες ανησυχίες, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες εξέταζαν μια καθυστέρηση.

“Ακούμε σχόλια από ορισμένους ενδιαφερόμενους ότι η προετοιμασία για εφαρμογή μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, βλέπουμε επίσης ενθαρρυντικά σημάδια σε πολλούς τομείς και χώρες που εργάζονται για να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις EUDR (ΕΕ για την αποψίλωση των δασών)», ανέφερε η επιστολή.

Ο Σινκεβίτσιους είπε ότι οι εργασίες για ένα διαδικτυακό σύστημα που θα επιτρέπει στις εταιρείες να υποβάλλουν τις δηλώσεις δέουσας επιμέλειάς τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες του κλάδου, ο Γενικός Διευθυντής του CEPI Jori Ringman είπε στο Reuters ότι δεν ήταν εφικτό για τους εκδότες βιβλίων, για παράδειγμα, να εντοπίσουν την προέλευση του χαρτιού τους σε πιθανώς χιλιάδες δασικές εκτάσεις.

«Ούτε η καθοδήγηση ούτε το σύστημα πληροφοριών EUDR είναι έτοιμα», πρόσθεσε ο Ringman, αναφερόμενος στο σύστημα που θα επιτρέπει στις εταιρείες να υποβάλλουν τις δηλώσεις δέουσας επιμέλειας.

Η πολιτική έχει διχάσει τους νομοθέτες και τις χώρες της ΕΕ, με ορισμένες να υποστηρίζουν μια καθυστέρηση, ακόμη και μετά την έγκριση του νόμου πέρυσι με την υποστήριξη της ευρείας πλειοψηφίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας Magnus Heunicke έγραψε αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να μην αναβάλει την παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική - αν και προέτρεψε τις Βρυξέλλες να ολοκληρώσουν γρήγορα τα τεχνικά συστήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο κανονισμός θα αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι στον παγκόσμιο αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών», αναφέρει ο Heunicke στην επιστολή.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία