BACK TO
TOP
Διεθνή

Αλγερία και Ιταλία υπογράφουν γεωργικό deal ύψους 420 εκατ. ευρώ

Συμφωνία ύψους 420 εκατ. ευρώ σύναψαν η Αλγερία και η ιταλική εταιρεία Bonifiche Ferraresi SpA για την ανάπτυξη ενός γεωργικού έργου, καθώς το βορειοαφρικανικό κράτος επιδιώκει να θωρακιστεί έναντι της επισιτιστικής ανασφάλειας.

algeria

29
0

Το σχέδιο, το οποίο οι Ιταλοί αξιωματούχοι αποκαλούν τη μεγαλύτερη γεωργική επένδυσή τους στη νότια Μεσόγειο, καλύπτει 36.000 εκτάρια (89.000 στρέμματα) στην επαρχία Τιμιμούνε της Αλγερίας και προβλέπεται ότι θα παράγει σιτάρι, φακές και φασόλια, μεταξύ άλλων τροφίμων, με την ελπίδα να αυξηθούν οι εξαγωγές της Αλγερίας, όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Το έργο αναμένεται επίσης να δημιουργήσει 6.700 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική οικονομία. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε λίγους μήνες μετά από μία άλλη μεγάλη συμφωνία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον μεγαλύτερο παραγωγό γαλακτοκομικών προϊόντων του Κατάρ, Baladna, για την ίδρυση μιας τεράστιας εγκατάστασης εκτροφής αγελάδων για την παραγωγή γάλακτος σε σκόνη.

Το σχέδιο το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει φέτος και ανακοινώθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου υπήρξε μέρος της στρατηγικής της Αλγερίας να επεκτείνει τις περιοχές παραγωγής στη νότια έρημο σε 500.000 εκτάρια, σύμφωνα με τους Αλγερινούς αξιωματούχους. Το έργο είναι επίσης, σύμφωνο με τους στόχους του "Σχεδίου Ματέι" της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο αποσκοπεί εν μέρει στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική μέσω επενδύσεων στην ήπειρο.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα επενδυτικό σχέδιο αξίας άνω των 5,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας της στην Αφρική  μια προσπάθεια για την ενίσχυση των ενεργειακών δεσμών και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Άλλες συμφωνίες στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν υπογραφεί μεταξύ Ιταλίας και άλλων αφρικανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Τυνησίας και της Λιβύης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία