BACK TO
TOP
Διεθνή

Kαμπανάκι για παραγωγικό κενό ελαιοκράμβης, δεν θα μπορέσει να καλύψει ζήτηση

Καμπανάκι για επικείμενη παγκόσμια έλλειψη ελαιοκράμβης χτυπά η Γερμανική Ένωση Προώθησης Ελαιούχων Σπόρων και Σιτηρών -UFOP, ζητώντας επιπλέον φυτεύσεις το 2025.

-1x-1__1__3

551
3

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), η παγκόσμια παραγωγή ελαιοκράμβης προβλέπεται σε 87,2 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, μειωμένη κατά 2% από πέρυσι λόγω της μειωμένης περιοχής παραγωγής και των χαμηλότερων αποδόσεων.

Στην Αυστραλία, έναν σημαντικό παραγωγό της καλλιέργειας, η συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, που υπολογίζεται σε 5,4 εκατομμύρια τόνους – 700.000 τόνους κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις και 4,5% λιγότερο από πέρυσι.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, με την παραγωγή να αναμένεται στους 4,9 εκατομμύρια τόνους, 500.000 τόνους κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η Δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πληγεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικών βροχοπτώσεων και παρασίτων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κραμβόσπορου κατά 5,1% στην ΕΕ, η οποία αναμένεται τώρα στους 18,7 εκατομμύρια τόνους.

Η UFOP αναμένει ότι οι τιμές της ελαιοκράμβης θα αυξηθούν και συμβουλεύει τους αγρότες να προσαρμόσουν τα σχέδια σποράς για το 2025 σύμφωνα με τις ανάγκες αμειψισποράς.

Η αυξανόμενη ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων, λόγω της σταδιακής κατάργησης των βιοκαυσίμων με βάση το φοινικέλαιο στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, αναμένεται να επηρεάσει τις εκτάσεις της ελαιοκράμβης και τις στρατηγικές αμειψισποράς.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία