BACK TO
TOP
Διεθνή

Συνεχίζει τις δράσεις για απλοποίηση της ΚΑΠ η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην απλοποίηση των εργαλείων της ΚΑΠ, καθώς η πρόταση άρσης της υποχρέωσης των κρατών μελών να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωσήμανση στο Σύστημα Παρακολούθησης Περιοχής (Area Monitoring System – AMS) έλαβε θετική αποδοχή από εθνικούς εκπροσώπους, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκρισή της.

cap-financing_600x400

52
0

Δεν είναι λίγες οι φορές που η αγροτική κοινότητα και τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει αρκετές δυσκολίες κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η Επιτροπή εργάζεται σκληρά από την αρχή του έτους για να αλλάξει και να αποσαφηνίσει αρκετές διατάξεις προκειμένου να προσφέρει μια ανακούφιση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις.

Μία από τις ανησυχίες αφορούσε φυσικά, τις απαιτήσεις για τη χρήση φωτογραφιών με γεωγραφική ετικέτα από την 1η Ιανουαρίου 2027 για το Σύστημα Παρακολούθησης Περιοχής. Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής ήταν διαθέσιμο για δημόσια διαβούλευση από τις 11 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου, προτού παρουσιαστεί για γνωμοδότηση των κρατών μελών στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Το Σύστημα Παρακολούθησης Περιοχής βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Copernicus. Σκοπός να περιορίσει τις επιθεωρήσεις των αγροκτημάτων, να βοηθήσει τους αγρότες να αποφύγουν λάθη και κυρώσεις και να διευκολύνει την υποβολή εκθέσεων.

Περισσότερη ευελιξία και λιγότερη πολυπλοκότητα 

Οι φωτογραφίες με γεωγραφική ετικέτα εισήχθησαν στην τρέχουσα ΚΑΠ προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των αγροτών και των εθνικών διοικήσεων. Ωστόσο, όπως έδειξε προηγούμενη προκαταρκτική έρευνα, ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων για υποστήριξη ΚΑΠ δεν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να παρέχουν τις απαραίτητες φωτογραφίες στις αρχές. Ενώ από το 50% αυτών που χρησιμοποιούν, περίπου οι μισοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επειδή θεωρούν ότι είναι χρονοβόρο και καθόλου εύκολο στη χρήση. 

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη αυτές τις ανησυχίες και προτείνει την άρση των υποχρεώσεων των κρατών μελών να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωγραφικές ετικέτες στο Σύστημα Παρακολούθησης Περιοχής. Στην πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να ζητούν από τους αγρότες να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με γεωγραφική ετικέτα ή οποιαδήποτε άλλα δεδομένα κρίνονται ισοδύναμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία