Το Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αγροτικής ανθεκτικότητας, δηλαδή της διασφάλισης ότι οι πολιτικές ευθυγραμμίζονται με τις αγροτικές ανάγκες και πραγματικότητες.
Σύμφωνα με τον Istvan Nagy, τον Ούγγρο υπουργό Γεωργίας, «Η γεωργική πολιτική με επίκεντρο τον αγρότη συγκαταλέγεται στις οριζόντιες προτεραιότητες της Ουγγρικής προεδρίας. Τα συμφέροντα των γεωργών πρέπει να επανέλθουν στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Θα επικεντρωθούμε στη διασφάλιση ότι το μέλλον της γεωργίας θα είναι ανταγωνιστικό, ανθεκτικό στην κρίση, βιώσιμο, φιλικό προς τους αγρότες και βασισμένο στη γνώση».
Η γεωργική πολιτική που θα εστιάζει στους αγρότες, θα είναι μία από τις επτά βασικές προτεραιότητες της Ουγγρικής προεδρίας. Ο στόχος αυτός είναι φυσικά σε συνάρτηση με άλλες δύο πολύ σημαντικές προτεραιότητες της Ουγγρικής προεδρίας, την ανταγωνιστικότητα και την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.
Γενικότερα, η Ουγγρική προεδρία θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση ενός ανταγωνιστικού, ανθεκτικού, βιώσιμου και φιλικού προς τους αγρότες μέλλοντος για τη γεωργία.
Στο προσεχές εξάμηνο, η Ουγγρική προεδρία σκοπεύει να ενθαρρύνει το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας να επωφεληθεί από τη θεσμική μεταβατική περίοδο και να καθοδηγήσει τη νέα Επιτροπή στη διαμόρφωση των νέων κανόνων της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ μετά το 2027.
Επιπλέον, η προώθηση μιας πιο βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Προεδρίας, με στόχο την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της σταθεροποίησης των γεωργικών αγορών και ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες.
Η Βιωσιμότητα των Αγροτικών Περιοχών
Η συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο επικεντρώθηκε στους τρόπους βελτίωσης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, με έμφαση στην ανανέωση των γενεών και στο δημογραφικό ζήτημα. Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων αποτελεί μία από τις επτά προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας.
Οι αγροτικές περιοχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ. Ωστόσο, έχουν αντιμετωπίσει αρκετές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και προκλήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών προκλήσεων και της ερήμωσης.
Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία των μέτρων του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη στήριξη της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, ιδίως των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης υπό την καθοδήγηση της κοινότητας, όπως το πρόγραμμα LEADER.
Οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν μέτρα που θα καταστήσουν τις αγροτικές περιοχές πιο ελκυστικές, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των νέων γεωργών ώστε να ξεκινήσουν τη γεωργία, της απλούστευσης, της ψηφιοποίησης, της τόνωσης της καινοτομίας και της ανάπτυξης επιχειρηματικών ευκαιριών, υπηρεσιών και υποδομών.
Επιπλέον, οι υπουργοί τόνισαν ότι απαιτείται επαρκής χρηματοδότηση για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, υπογραμμίζοντας ότι η ΚΑΠ πρέπει να συμπληρωθεί από άλλα ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά κονδύλια. Το Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αγροτικής ανθεκτικότητας, δηλαδή της διασφάλισης ότι οι πολιτικές ευθυγραμμίζονται με τις αγροτικές ανάγκες και πραγματικότητες.
Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για περαιτέρω προώθηση της ευημερίας, της ανθεκτικότητας και του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών και των αγροτικών κοινοτήτων. Οι υπουργοί υπενθύμισαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 σχετικά με το θέμα αυτό.
Το Συμβούλιο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν τη σημασία να ξαναζωντανέψουν, να γίνουν ξανά δραστήριες οι αγροτικές κοινότητες στη στρατηγική ατζέντα για την περίοδο 2024-2029.
Αγροτικά Θέματα που αφορούν στο εμπόριο
Λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων και τα συμπεράσματα της Προεδρίας που εγκρίθηκαν στις 24 Ιουνίου 2024, το Συμβούλιο πραγματοποίησε πολιτική συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με τις τρέχουσες εμπορικές ροές αγροδιατροφικών προϊόντων, τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για νέες και εν εξελίξει διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και τις πρόσφατες πολυμερείς εξελίξεις. Επιπλέον, οι υπουργοί συζήτησαν το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων με τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.
Μάλιστα, δεδομένου του θετικού εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων ύψους σχεδόν 18 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή που καθιστά την Ευρώπη τον μεγαλύτερο έμπορο αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία του εμπορίου βάσει κανόνων και την προώθησή του σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται στον κανονισμό περί αυτόνομων εμπορικών μέτρων για τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βρώμη.
Το Συμβούλιο τόνισε εξίσου ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο δίκαιος και ισότιμος ανταγωνισμός και να δοθεί προσοχή στους ευαίσθητους τομείς της ΕΕ. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο παρείχε πολιτική καθοδήγηση σχετικά με τις περαιτέρω δράσεις της ΕΕ στους εν λόγω τομείς.
Άλλες Δραστηριότητες του Συμβουλίου
Στα «λοιπά θέματα», η Ουγγρική Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα του φόρουμ πολιτικής για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, της ασφάλειας των επισιτιστικών συστημάτων και της ανάπτυξης πολιτικής για τη βιομεταποίηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουλίου 2024.
Οι υπουργοί έλαβαν επίσης πληροφορίες από την πολωνική αντιπροσωπία σχετικά με την κοινή δήλωση δέκα υπουργών Γεωργίας και δέκα υπουργών Έρευνας της πρωτοβουλίας BIOEAST όσον αφορά τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αλλά γεωγραφικά εστιασμένης νέας κοινής εταιρικής σχέσης με γνώμονα την έρευνα και την καινοτομία. Η πρωτοβουλία αυτή θα περιλαμβάνει επίσης γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.