BACK TO
TOP
Διεθνή

Περιμένουμε λόγια και πράξεις για τη γεωργία από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λένε οι Copa-Cogeca

Είναι γεγονός πως η γεωργία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωεκλογές, μιας και είναι φυσικά συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων και επισημαίνεται στα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων. Από την εφαρμογή της πρακτικής Farm to Fork, μέχρι τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ταρακούνησαν την Ευρώπη, υπάρχει κοινή αποδοχή πως η γεωργία αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, μαζί με την ενέργεια και την άμυνα. Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτούς τους τρεις κρίσιμους τομείς κατά την επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστικός για το μέλλον της, όπως αναφέρουν σε σχετική έκθεση γνώμης οι Copa-Cogeca.

ουρσουλαωο

17
0

Η σχετική έκθεση γνώμης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου, η COPA και η COGECA προειδοποιούσαν συχνά για την μάλλον απορριπτική στάση της Επιτροπής απέναντι στη γεωργία. Χαιρόμαστε λοιπόν, που βλέπουμε σήμερα να επικρατεί αυτό το στρατηγικό όραμα. Μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα το ανανεωμένο ενδιαφέρον των πολιτικών ομάδων για την προεδρία της Επιτροπής Γεωργίας και το ρόλο του Επιτρόπου Γεωργίας. Τούτο, όντας σε πλήρη αντίθεση με την πορεία των συζητήσεων κατά την ίδια περίοδο του 2019!

Αν χρειάζεται ακόμη να επαναληφθεί, η ευρωπαϊκή γεωργία είναι ένα απίστευτα σημαντικό θέμα στο σταυροδρόμι όλων των μεγάλων προτεραιοτήτων της ΕΕ. Είτε πρόκειται για την επισιτιστική ασφάλεια, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, τη συγκράτηση του άνθρακα, την προώθηση της βιολογικής/κυκλικής οικονομίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αγροτική ανάπτυξη ή την εμπορική μας πολιτική, όλα συνδέονται με τη γεωργία. Σαν να πρέπει να υπενθυμιστεί στους νεοεκλεγέντες φορείς λήψης αποφάσεων, το γεωργικό μας μοντέλο, με τη μεγάλη ποικιλομορφία του και το ανθεκτικό οικογενειακό μοντέλο γεωργίας, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που πρέπει να ενισχυθεί επιτακτικά.

Παρόλο που η γεωργία μας είναι απαραίτητη και κατέχει στρατηγική σημασία, παραμένει εύθραυστη. Οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει είναι υπαρξιακές. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε τις αναγκαίες κλιματικές και περιβαλλοντικές μεταβάσεις διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας; Πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε την κυκλικότητα της γεωργίας μας με την κτηνοτροφία; Πώς θα διατηρήσουμε την ικανότητά μας να καινοτομούμε σε τομείς όπως τα NGT, ο βιολογικός έλεγχος, η διαχείριση του νερού και η λίπανση; Πώς θα ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε ένα όλο και πιο σύνθετο και δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο; Η ικανότητά μας να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσει την ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε την κρίσιμη ανάγκη για ανανέωση των γενεών.

Ενώ η γεωργία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έχει προκύψει ένα ορισμένο παράδοξο. Παρά τις προθέσεις που εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν έχουμε ακόμη δει πειστικές και καινοτόμες πολιτικές απαντήσεις στις δυσκολίες και τις ανησυχίες που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των αγροτικών διαμαρτυριών. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατάφερε να δώσει βραχυπρόθεσμες απαντήσεις προτείνοντας απλοποιήσεις στη νέα ΚΑΠ και ξεκινώντας μια φιλόδοξη προεργασία με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, αναμένουμε περισσότερα λόγια και έργα για τη γεωργία στην επερχόμενη θητεία!

Ως εκ τούτου, θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά την ομιλία της Ursula von der Leyen την Πέμπτη ενώπιον των νεοσυγκληθέντων βουλευτών στο Στρασβούργο. Αναμένουμε, όπως και στην τελευταία της ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, ιδιαίτερη έμφαση στα γεωργικά ζητήματα και την εισαγωγή των πρώτων βασικών μέτρων.

Κατά την άποψή μας, ορισμένα στοιχεία είναι απαραίτητα αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε ένα στρατηγικό όραμα για τη γεωργία μας. Σε αυτό το σημείο, οι Ευρωπαίοι αγρότες και συνεταιρισμοί ζητούν διαβεβαίωση σχετικά με ορισμένες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ιδίως όσον αφορά την κατανομή και το ύψος του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη γεωργία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους αγρότες να κάνουν περισσότερα, ενώ τους αφήνουμε αβέβαιους σχετικά με τη χρηματοδότηση των κοινοτικών μας στόχων. Από την άποψη αυτή, θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία να μειωθούν οι προϋπολογισμοί που διατίθενται για την πολιτική προώθησης, καθώς αποτελεί μια από τις αξιοσημείωτες επιτυχίες της ΕΕ.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συνοχή της πολιτικής μας, ιδίως μεταξύ των περιβαλλοντικών μας φιλοδοξιών στην εσωτερική αγορά και της εμπορικής μας πολιτικής. Από την άποψη αυτή, οποιαδήποτε πίεση στην προώθηση της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur στο πρώιμο στάδιο της θητείας θα έστελνε ένα κακό πολιτικό μήνυμα. Όσον αφορά την Ουκρανία, ενώ πρέπει να στηρίξουμε την πολεμική της προσπάθεια, οι αγρότες της ΕΕ δεν πρέπει να επωμιστούν μέρος του βάρους της απελευθέρωσης του εμπορίου ή της δυνητικής διεύρυνσης.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες αξιολόγησης και απλούστευσης που ξεκίνησαν το 2024, ξεκινώντας για παράδειγμα με τον εξαιρετικά πολύπλοκο και μη πρακτικό κανονισμό για την αποψίλωση των δασών.

Σε αυτές τις σαφείς βάσεις, και με την υποστήριξη ενός Επιτρόπου Γεωργίας με καίριο ρόλο στο μελλοντικό κολέγιο, μπορούμε να εξετάσουμε μια σειρά νέων μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε κυρίως τη θέση των γεωργών στην εφοδιαστική αλυσλιδα (με μια οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές 2.0) και την ανανέωση των γενεών των γεωργών.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ευρωπαϊκές στρατηγικές σε βασικούς τομείς όπως η κτηνοτροφία, τα λιπάσματα ή το νερό. Τέλος, είναι απαραίτητο να δοθεί νέα προσοχή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι βασικοί παράγοντες στις μεταβάσεις μας, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί στις περισσότερες συζητήσεις και στους οδικούς χάρτες των πολιτικών ομάδων!

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη μετατροπή των προθέσεων της εκστρατείας σε ισχυρές και συγκεκριμένες δράσεις. Καθώς οι συγκομιδές του 2024 φαίνονται ήδη προκλητικές, οι προσδοκίες για την υλοποίηση μεταξύ του συνόλου του επαγγέλματος είναι πολλές!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία