BACK TO
TOP
Διεθνή

Οδικό χάρτη για ανασύσταση της κτηνοτροφίας με 4ετίας πλάνο ανακοίνωσε η Τουρκία

Τον «Οδικό Χάρτη Κτηνοτροφίας 2024-2028», μετά από μια αξιοσημείωτη μείωση στο εγχώριο ζωικό κεφάλαιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις και να καλυφθούν ανάγκες εποικιστικής επάρκειας.

329032190

56
0

Αυτές οι ελλείψεις ήταν το αποτέλεσμα μιας σημαντικής αύξησης στον αριθμό των σφαγμένων θηλυκών βοοειδών μετά την απότομη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος στην αγορά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Αγροτικής Πληροφόρησης (GAIN) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Ταυτόχρονα, η χώρα κατέγραψε αύξηση 640% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στις εισαγωγές ζώντων βοοειδών, οι οποίες αποτιμήθηκαν σε 1,2 δισ. δολάρια το 2023. Αυτές οι εισαγωγές προέρχονται κυρίως από τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη, καθώς μετά το ξέσπασμα της νόσου βοοειδών στις ΗΠΑ, η Τουρκία απαγόρευσε τις εισαγωγές ζωντανών βοοειδών από την Αμερική.

Κατά την αποκάλυψη του οδικού χάρτη, ο υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας, Ibrahim Yumakli δήλωσε ότι στόχος του έργου είναι να αυξήσει τα υγιή, ποιοτικά πρότυπα παραγωγής στη χώρα και να καλύψει τις ανάγκες τροφίμων των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας και των 57 εκατομμυρίων τουριστών.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός των τροφίμων της Τουρκίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αυξήθηκε κατά 70,14% τους δώδεκα μήνες που έληξαν τον Μάιο του 2024.

Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν παρομοίως την περασμένη περίοδο εμπορίας (MY) σε 450-550 τουρκικές λίρες (TK)/kg (14-17 $/kg από τον Ιούνιο του 2024), σημειώνοντας αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν επηρεάζοντας άμεσα τους καταναλωτές.

Ο Yumakli επεσήμανε ότι το πρώτο θέμα του οδικού χάρτη είναι «ο σχεδιασμός της ζωικής παραγωγής», που θα βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Στην παραγωγή και στην εξασφάλιση επαρκούς και υγιούς παραγωγής κόκκινου κρέατος, κρέατος πουλερικών, γάλακτος και αυγών για τη διατήρηση της εγχώριας την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Στην προστασία του νερού και των φυσικών πόρων.
  • Στην επάρκεια ζωοτροφών και των παραμέτρων για μειωμένο κόστος παραγωγής.
  • Στην σταθερότητα τιμών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία