BACK TO
TOP
Διεθνή

Δίκαιο αγροτικό εισόδημα και βιώσιμη ευρωπαϊκή στρατηγική υπόσχεται η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Φιλόδοξο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το πλάνο για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, που παρουσίασε στις 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς «πάλεψε» να κερδίσει το στοίχημα επανεκλογής της ως πρόεδρος της Κομισιόν, το οποίο και κατάφερε με 401 ψήφους υπέρ. Στις δηλώσεις που έκανε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι, στα σχέδια της περιλαμβάνεται μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική που θα εστιάζει στη βιώσιμη γεωργία και τη στήριξη των αγροτών έναντι των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή.

fon-der-laien

53
0

Σύμφωνα με την ίδια, «Η Ευρώπη προσφέρει μια μοναδική ποιότητα ζωής. Από την ολοκληρωμένη κοινωνική ασφάλιση μέχρι τα πρώτης τάξεως τοπικά προϊόντα διατροφής. Τα χωράφια με ελαιοκράμβη, οι αμπελώνες και οι οπωρώνες δεν σημαίνουν μόνο καλό φαγητό και ποτό, αλλά είναι επίσης μέρος της πατρίδας μας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μέλλον της γεωργίας είναι ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα για εμάς στην Ευρώπη».

Συνέχισε αναφέροντας ότι η ανάγκη να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας είναι επιτακτική. Ούτως η άλλως συνέχισε ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο εγκαινίασε το στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου αγρότες, περιβαλλοντικές ομάδες και εμπειρογνώμονες από όλη την τροφική αλυσίδα.

Έχοντας ακούσει τα όσα είχαν να πουν οι συμμετέχοντες στο διάλογο, η Φον ντερ Λάιεν υπόσχεται ότι θα παρουσιάσει μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη γεωργία και τον τομέα των τροφίμων. Θα διασφαλίσει, όπως δηλώνει ότι όλοι αγρότες θα λαμβάνουν δίκαιο εισόδημα. «Κανείς δεν πρέπει να αναγκάζεται να πουλάει τρόφιμα υψηλής ποιότητας κάτω από το κόστος παραγωγής».

Συνέχισε λέγοντας ότι, «Πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση των αγροτών μας στην αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας τροφίμων και χρειαζόμαστε πιο έξυπνα κίνητρα και περισσότερη καινοτομία και πρόσβαση σε κεφάλαια. Όποιος διαχειρίζεται τη φύση και τη βιοποικιλότητα με βιώσιμο τρόπο και συμβάλλει στην εξισορρόπηση του αποτυπώματος άνθρακα θα πρέπει να ανταμείβεται κατάλληλα. Οι αγρότες μας διαμορφώνουν το τοπίο. Διαμορφώνουν το πρόσωπο της Ευρώπης. Αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας. Παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτούς».

Για αυτό σύμφωνα με την ίδια οι Ευρωπαίοι ηγέτες και βουλευτές οφείλουν να συνεργαστούν, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που βαραίνουν τον αγροτικό κόσμο. Επιπλέον η Γερμανίδα πολιτικός, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που την διέπουν λέγοντας ότι, «Κάθε χρόνο οι αγρότες πλήττονται όλο και περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα και λειψυδρία. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Βλέπουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες στα χωράφια και στα δάση. Το πρόσωπο των αγροτικών μας κοινοτήτων αλλάζει. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όσα μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή. Γι' αυτό θα παρουσιάσω ένα σχέδιο για τη γεωργία που θα αντιμετωπίζει την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και, παράλληλα, μια στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση του πολύτιμου πόρου του νερού. Από αυτό εξαρτάται όχι μόνο η επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά και η συνολική μας ανταγωνιστικότητα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία