BACK TO
TOP
Διεθνή

Κάτω οι παγκόσμιες πωλήσεις τρακτέρ το 2023, πάνω η αξία τους, αισιοδοξία για τη ζήτηση φέτος

Πεσμένος ήταν ο παγκόσμιος αριθμός πωλήσεων των τρακτέρ, αλλά αυξημένη η αξία τους για το 2023. Συνολικά πωλήθηκαν 2,2 εκατομμύρια μονάδες, μια μείωση της τάξεως του 8% σε σχέση με το 2022, ενώ τα έσοδα ανέβηκαν στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια με μια άνοδο 2%.

agora-trakter

17
0

Παράλληλα, με την αύξηση των πωλήσεων των τρακτέρ, παρατηρήθηκε αύξηση 2% στις πωλήσεις αγροτικών μηχανημάτων με την αξία τους να φτάνει τα 73 δις=σ. δολάρια και των ανταλλακτικών για αγροτικά μηχανήματα με συνολική αξία 34 δισ. δολάρια (+5%), ενώ τα συνολικά έσοδα της αγοράς άγγιξαν τα 164 δισεκατομμύρια δολάρια, 3% πάνω από αυτά του 2022. Οι αυξήσεις οφείλονται από τις υψηλότερες τιμές, που με την σειρά τους σχετίζονται με την ύφεση και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών.

Στον παγκόσμιο χώρο, υπάρχουν διακυμάνσεις λόγω της απόδοσης των σοδειών και των γεωργικών αποτελεσμάτων. Η Ινδία πέτυχε την πώληση 915 χιλιάδων τρακτέρ, παρόμοιο αποτέλεσμα με το αντίστοιχο περσινό της, ενώ η Κίνα έμεινε στις 380 χιλιάδες πωλήσεις, με μια μείωση 28% σε σχέση με το 2022.

Με την σειρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν συνολικές πωλήσεις 250 χιλιάδων τρακτέρ, βιώνοντας μια μείωση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω της μείωσης των αγροτικών εισόδων, η οποία σχετίζεται με την μειωμένη εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και τον αυξημένο ανταγωνισμό από την διεθνή αγορά.

Πτωτική ήταν και η τάση και στην Ευρώπη, όπου σημειώθηκαν 250 χιλιάδες πωλήσεις τρακτέρ, 5% λιγότερες δηλαδή σε σχέση με το 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν ορισμένες σοδειές και στην ζημία της αγροτικής οικονομίας. Η κατάσταση εντός της Ευρώπης παρουσιάζει διαφοροποιήσεις με την Γαλλία να σημειώνει άνοδο 2%, αγγίζοντας τις 36.400 πωλήσεις, την Γερμανία σταθερή στις 28.900 πωλήσεις και την Ιταλία να πέφτει κατά 13% με μόλις 17.600 πωλήσεις τρακτέρ. Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Ισπανία με μόλις 7.700 πωλήσεις τρακτέρ και συνολική πτώση 18%.

Εκτός των 4 μεγάλων αγορών, η Τουρκία είδε αύξηση των πωλήσεων κατά 16%, με 78 χιλιάδες συνολικές πωλήσεις. Η αγορά του Καναδά είχε πτώση 10% με μόλις 28 χιλιάδες τρακτέρ να έχουν πωληθεί, ενώ η Ρωσία και η Ιαπωνία έμειναν στάσιμες στις 36 χιλιάδες και 34 χιλιάδες πωλήσεις αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις για την βιομηχανία των αγροτικών μηχανημάτων αναμένουν υψηλή παγκόσμια ζήτηση, αν και η αγορά είναι πιθανόν να βιώσει τον αντίκτυπο διαφόρων κλιματικών και γεωπολιτικών παραγόντων. Την πτώση στην παραγωγή δημητριακών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αναμένεται να καλύψει η αντίστοιχη άνοδος στην Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ινδία με την παραγωγή των τρακτέρ να βλέπει πιθανή πτώση στις συνολικές πωλήσεις, αλλά άνοδο στην ιπποδύναμη και στα έσοδα.

Πηγή:  Rural News

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία