BACK TO
TOP
Διεθνή

Αναβαθμίζει εμπορικά το καλαμπόκι το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών, σε επίπεδο ρεκόρ ρύζι και σόγια

Ευνοϊκότερες συνθήκες για το καλαμπόκι και τα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα, αναφορικά με την επερχόμενη παραγωγή 2024/25.

maize-yield-harvest

487
0

Η έκθεση για την Αγορά Σιτηρών του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου, και προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή σιτηρών για το 2024-2025, η οποία περιλαμβάνει σιτάρι και χονδροειδείς σπόρους, θα είναι κατά 8 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη από την πρόβλεψη του Ιουνίου, φτάνοντας το ρεκόρ των 2,321 δισεκατομμυρίων τόνων που αντιστοιχεί σε αύξηση 1% από το προηγούμενο έτος.

Το Συμβούλιο στην έκθεση κάνει λόγο επίσης, για βελτιωμένες προοπτικές αναφορικά με την παραγωγή σιταριού στη Βόρεια Αμερική, το Πακιστάν και το Καζακστάν, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρά τα μικρότερα εκτιμώμενα αποθέματα έναρξης και τη μέτρια άνοδο της προβλεπόμενης ζήτησης, ο αριθμός των αποθεμάτων μεταφοράς αυξάνεται κατά 4 εκατομμύρια τόνους από τον Ιούνιο σε 586 εκατομμύρια τόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά το IGC. «Ωστόσο, με την περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης ζωοτροφών, τροφίμων και τη βιομηχανική κατανάλωση, σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, προβλέπεται υποχώρηση κατά 1% στα αποθέματα στα τέλη του 2024-2025, φτάνοντας σε χαμηλό δεκαετίας των 586 εκατομμυρίων τόνων»

Παράλληλα, με την αναμενόμενη μείωση του εμπορίου σιταριού και καλαμποκιού, το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 418 εκατομμύρια τόνους, αναφέρει η έκθεση.

Η IGC προβλέπει επίσης αύξηση 6% στην παραγωγή σόγιας, φτάνοντας το ανώτατο όριο των 415 εκατομμυρίων τόνων για το 2024-2025. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σε επίπεδο ρεκόρ των 404 εκατομμυρίων τόνων, οδηγώντας αντίστοιχα και σε αποθέματα ρεκόρ των 79 εκατομμυρίων τόνων. «Το εμπόριο σόγιας προβλέπεται να επεκταθεί κατά 3% ετησίως σε μεγάλες αποστολές, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, την Ευρώπη και την Αφρική», ανέφερε το IGC.

Συγκομιδή ρεκόρ, αναμένεται επιπλέον και για το ρύζι το 2024-2025, φθάνοντας τους 528 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της IGC, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, το ρύζι και τη σόγια, μειώθηκε κατά 2% από τον Ιούνιο και τώρα βρίσκεται στο 224. Ο δείκτης είναι 16% χαμηλότερος από τον Ιούλιο του 2023.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία