BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Κομισιόν παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ αδειών φύτευσης αμπέλου

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις.

2018-8-20-Brent-Replant-Chateau-Block-James-Escobar-WEB-SIZE-0242_2

8
0

Αυτό αφορά ιδιαίτερα αρκετές περιφέρειες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Η πρόταση της Επιτροπής έγινε δεκτή στις 24 Ιουλίου από τα κράτη μέλη και θα εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Θα αποτρέψει τους πληγέντες αμπελουργούς από το να χάσουν την άδεια τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και θα τους επιτρέψει να φυτέψουν αμπέλια το 2025.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 62 του Κανονισμού 1308/2013), οι άδειες φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου ισχύουν γενικά για 3 χρόνια από την ημερομηνία χορήγησής τους. Εντός της περιόδου ισχύος κάθε δεδομένης άδειας, οι αμπελουργοί λαμβάνουν συνήθως τις αποφάσεις για τις ποικιλίες και το είδος του κρασιού που θα παραχθεί στους νέους αμπελώνες, θα προετοιμάσουν το έδαφος το φθινόπωρο ή το χειμώνα και θα προμηθεύονται τα νέα αμπέλια, τα οποία στη συνέχεια φυτεύονται κατά τη διάρκεια η άνοιξη αφού η άνοιξη είναι η καταλληλότερη περίοδος του χρόνου για φύτευση.

Ωστόσο, η Ισπανία και η νότια Ιταλία υποφέρουν από επίμονη ξηρασία, ενώ οι υπερβολικές και συνεχείς βροχοπτώσεις έπληξαν τη βόρεια Ιταλία και τη Γαλλία. Περιφέρειες σε άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης επηρεαστεί. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, οι αμπελουργοί δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν εγκαίρως ορισμένες εργασίες -για παράδειγμα προετοιμασία του εδάφους- που είναι απαραίτητες για τη φύτευση αμπέλων και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να διακινδυνεύσουν να χάσουν τις άδειές τους που θα λήξουν σύντομα. Αυτό έρχεται σε ένα πλαίσιο όπου ο αμπελοοινικός τομέας πλήττεται ήδη από δυσμενείς συνθήκες στην αγορά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή αποφάσισε ότι η ισχύς των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης θα παραταθεί για 12 επιπλέον μήνες από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης τους το 2024. Η παράταση αυτή αφορά άδειες που λήγουν το 2024 και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στις περιοχές που προσδιορίζονται από τα κράτη μέλη ως έχουν επηρεαστεί από ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις τον Χειμώνα ή την Άνοιξη του 2024.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία