BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα 5 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ τον Απρίλιο 2024

Τον Απρίλιο του 2024, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στα αγροδιατροφικά προϊόντα έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

businessdaily-Agrotes-Agrotika_Proionta-Sitari-Trofima

11
0
Οι εξαγωγές έφτασαν τα 19,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τις ελιές και το ελαιόλαδο. Οι εισαγωγές ανήλθαν στα 14,8 δισ. ευρώ, με σχεδόν το 45% να αποτελείται από διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως καφές, τσάι, κακάο, μπαχαρικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ελαιούχους σπόρους. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσίευσε η Κομισιόν την Πέμπτη 25 Ιουλίου. 

Εξαγωγές 

Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφθασαν τα 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο του 2024, πλησίον της αξίας τους τον προηγούμενο μήνα, αλλά 10% υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2023. Οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο έφθασαν τα 77,8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές καταγράφηκε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με άνοδο 829 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της ελιάς και του ελαιολάδου. Τα προϊόντα αυτά συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο των συνολικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 62% σε αξία σε σύγκριση με το 2023.  

Συνολικά, η ΕΕ εξάγει μια ποικιλία προϊόντων, με τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα άλεσης δημητριακών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί να αντιπροσωπεύουν το 25% της συνολικής αξίας των εξαγωγών. Όσον αφορά τους όγκους, οι εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι εξαγωγές δημητριακών αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. τόνους. 

Εισαγωγές 

Οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφτασαν τα 14,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές του κακάο. Οι σωρευτικές εισαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 54,9 δισ. ευρώ, σταθερές με την ίδια περίοδο του 2023. 

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι εισαγωγές δημητριακών, με πτώση 1,5 δισ. ευρώ (-33%), λόγω της μείωσης των εισαγόμενων όγκων και των παγκόσμιων τιμών. Παρόμοια μείωση ύψους 1,3 δισ. ευρώ παρατηρήθηκε για τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες λόγω χαμηλότερων τιμών. 

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Νιγηρία επωφελήθηκαν περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές των εισαγωγών κακάο στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2023, η ΕΕ μείωσε τις εισαγωγές της από την Ινδονησία (κυρίως φοινικέλαιο) και από την Αυστραλία (κυρίως κραμβόσπορο).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία