BACK TO
TOP
Διεθνή

Στο επίκεντρο της G20 μια νέα πρωτοβουλία για ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα

Το δρόμο μιας νέας παγκόσμιας συμμαχίας για ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα και πρωτοβουλίεςστήριξης σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη, η οποία θα επισφραγιστεί τον Νοέμβριο, άνοιξε η ομάδα της G20, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

picture-dg-lula__1_

14
0

O QU Dongyu, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών-FAO, επαίνεσε την Πέμπτη 25 Ιουλίου τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva, που έφερε την επισιτιστική ασφάλεια στο επίκεντρο της ατζέντας της G20 και την κινητοποίηση για καταπολέμησης της πείνας και φτώχειας μέσω της δρομολογούμενης παγκόσμιας συμμαχίας. Ο QU Dongyu συνόδευσε τον Πρόεδρο , Lula da Silva στην Υπουργική Σύνοδο της Ομάδας Εργασίας της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της πείνας και της φτώχειας της G20, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία ανακοίνωσε επίσημα τη  νέα παγκόσμια πρωτοβουλία.

«Η Συμμαχία θα επιτρέψει σε μεγάλης κλίμακας εθνική και καθοδηγούμενη την εφαρμογή πολιτικών μέσω βασισμένων σε στοιχεία για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας μέσω των εθνικών, γνώσεων και οικονομικών πυλώνων της», είπε ο Γενικός Διευθυντής, προσθέτοντας ότι η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή του και τη φιλοξενία του μηχανισμού υποστήριξης στην έδρα του στη Ρώμη.  «Θα είναι το κλειδί για τη μεταφορά γνώσης, τεχνογνωσίας και ιστοριών επιτυχίας στα μέρη του κόσμου όπου χρειάζεται περισσότερο» πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Πείνας και της Φτώχειας στοχεύει να αξιοποιήσει την πολιτική ορμή και να κινητοποιήσει τη συλλογική δράση, να επιτρέψει την κινητοποίηση πόρων και να βελτιώσει την ευθυγράμμιση της εγχώριας και διεθνούς υποστήριξης σε προγράμματα και πολιτικές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας.

Η συμμετοχή στη Συμμαχία είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες και το σχέδιο είναι ο μηχανισμός, που φιλοξενείται στην Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), να χρησιμεύσει ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης και συντονισμού για μια αποκεντρωμένη και καινοτόμο προσέγγιση στην ανάπτυξη που φιλοδοξεί να προσφέρει μειωμένο κόστος συναλλαγής, μετριασμό των κινδύνων για μεγιστοποίηση αποδόσεις σε επενδύσεις χορηγών, επίτευξη οικονομιών κλίμακας και εμβέλειας και ευελιξίας και συνεργασίας για την προώθηση συγχρηματοδότησης, μεικτών και άλλων τρόπων χρηματοδότησης από ένα ευρύτερο φάσμα χορηγών.

Η Συμμαχία οραματίζεται να επικεντρωθεί στην υποστήριξη των εθνικών δημόσιων πολιτικών, είτε πρόκειται για σχολικά γεύματα, μεταφορές μετρητών ή προγράμματα αποθήκευσης νερού, κάτι που είναι μια ξεχωριστή προσέγγιση σε σύγκριση με πολλά τρέχοντα μοντέλα αναπτυξιακής βοήθειας. Οι πολιτικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα ανοίγουν το δρόμο για την έναρξη της συμμαχίας τον Νοέμβριο.

Μαθαίνοντας από τη Νότια Αμερική

Απαιτούνται καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η Παγκόσμια Συμμαχία ή η Πρωτοβουλία Χέρι-Χέρι της  FAO, δεδομένου ότι τα παγκόσμια επίπεδα πείνας και επισιτιστικής ασφάλειας παρέμειναν σε γενικές γραμμές στα ίδια υψηλά επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια, όπως τονίζεται από την ετήσια  έκθεση της  FAO «Food Insecurity and Nutrition the Word 2024»  (SOFI), που κυκλοφόρησε εδώ νωρίτερα σήμερα. Περισσότεροι από 730 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν την πείνα το 2023 και περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια ήταν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

Ενώ οι παγκόσμιες τάσεις υποδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες και μετασχηματιστικές αλλαγές, υπάρχει ενθαρρυντική πρόοδος σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στη Νότια Αμερική και σε ορισμένες υποπεριοχές της Νότιας Ασίας, οι οποίες μείωσαν τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται.

Η Νότια Αμερική βρίσκεται στην πραγματικότητα σε καλό δρόμο για την επίτευξη του Στόχου 2 της Βιώσιμης Ανάπτυξης Μηδενική Πείνα  έως το 2030, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO. «Πρέπει να βασιστούμε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτή την περιοχή και να μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία με άλλες περιοχές, ειδικά την Αφρική», είπε ο Qu Η επίτευξη βιώσιμης επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο θα απαιτήσει μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής με πολλούς τρόπους, σημείωσε. Δεδομένης της κλίμακας της προσπάθειας, είναι επείγον να δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και οι δωρητές και οι διεθνείς εταίροι να γίνουν πιο ανεκτικοί στον κίνδυνο, πρόσθεσε ο Qu.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία