Σε δηλώσεις του στο Euractiv τόνισε πως δεν μπορούσε να φανταστεί την εφαρμογή της ΚΑΠ με προϋποθέσεις όπως οικονομικά ορόσημα και τον σεβασμό στην δικαιοσύνη.
Ο Wojciechowski εργάζεται αυτή την στιγμή στον απολογισμό της θητείας του και φαίνεται να υπερασπίζεται την συμβολή της ΕΕ και του ίδιου στην αντοχή του αγροτικού τομέα, που αντιμετωπίζει «τρομερές δυσκολίες» λόγω της πανδημίας, των ακραίων καιρικών συνθηκών και του οικονομικού αντίκτυπου της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Όπως πολλοί ακόμα ευρωβουλευτές ο Wojciechowski απέριψε τον διαμερισμό του μπάτζετ της ΕΕ βάσει πολιτικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις χρηματοδοτήσεις για σχέδια εθνικής ανάκαμψης. Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο αξιωματούχος Επίτροπος του Προϋπολογισμού της ΕΕ Johannes Hahn.
Την στενοχώρια του εξέφρασε και με την πρόταση της Κομισιόν να κόψει την χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση αγροτικών προϊόντων, αφού την θεωρεί <<πολύ σημαντική>> για την διατήρηση ενός εμπορικού πλεονάσματος στον τομέα του αγροτικού εμπορίου..
Στην αναθεώρηση του πολυετούς οικονομικού πλαισίου προτάθηκε η μείωση κατά τα 440 εκατομμύρια του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ της περιόδου 2025-27, περιορίζοντας την στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην προώθηση αγροτικών προϊόντων, δράσεων και εκδηλώσεων σε αγορές του εξωτερικού. Σε σχέση με την περικοπή αυτή ο επίτροπος εξέφρασε την ανησυχία του, αφού θεωρεί μυστικό της επιτυχίας της ΕΕ στον χώρο του αγροτικού εμπορίου, την ποιότητα των προϊόντων της που πρέπει να αναβαθμιστούν.
Περαιτέρω, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται διπλωματία στον χώρο του φαγητού και ανέφερε την επιτυχία των αποστολών στο Vietnam, την Σιγκαπούρη, την Κίνα, το Καζακστάν και την Ιαπωνία, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τον εαυτό του ως προστάτη της προωθητικής πολιτικής λόγω της πρότασης για μια νέα νομοθεσία που θα αποτελούσε μέρος του σχεδίου δράσης Farm to Fork, η οποία όμως δεν κατατέθηκε ποτέ.
Αναφορικά με «φωνές» για την εξασφάλιση ενός πεδίου ισότητας μεταξύ των παραγωγών της ΕΕ και των διεθνών ανταγωνιστών τους, ο Wojciechowski είναι διστακτικός και τόνισε πως το ανοιχτό εμπόριο είναι καλό για την Ευρώπη, αφού τα συμφέροντα της είναι περισσότερο επιθετικά παρά αμυντικά στο αγροτικό εμπόριο.
Τέλος τόνισε πως οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα πρέπει να ισοσταθμήσουν τα standards ποιότητας των προϊόντων μεταξύ των χωρών του bloc και των εμπορικών συνεταίρων τους, «όσο το δυνατόν περισσότερο» όταν διαπραγματεύονται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, υπογραμμίζοντας όμως ότι ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν γίνεται η ΕΕ να έχει απαιτήσεις, που μπορούν να θεωρηθούν εμπόδια.
Πηγή: Euractiv