BACK TO
TOP
Διεθνή

Δειλά ξεκινούν οι εξαγωγές σίτου της ΕΕ καθώς η ετυμηγορία της συγκομιδής πλησιάζει

Με αργούς ρυθμούς φαίνεται να εξελίσσονται οι εξαγωγές σίτου της ΕΕ για την φετινή σεζόν, καθώς η ζήτηση παραμένει χαμηλή. Η κατάσταση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους εμπόρους, καθώς οι χαμηλές τιμές του σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, καθιστώντας δύσκολη την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

3de303a43620aac779205f8a1027a16c_S

468
0

Στις πρώτες τρεις εβδομάδες της σεζόν 2024-25, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, οι εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αν και ενδέχεται να λείπουν στοιχεία από τη Γαλλία, οι έμποροι βλέπουν περιορισμένες προοπτικές στον ορίζοντα.

«Το ρωσικό σιτάρι κρατά τόσο χαμηλές τιμές που η δυτική ΕΕ ενδέχεται να μείνει εκτός του παιχνιδιού των εξαγωγών στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σίτου παγκοσμίως, φαίνεται να χαλαρώνει την πολιτική ελάχιστης τιμής εξαγωγής σε διαγωνισμούς που διεξάγει η Αίγυπτος, μια κίνηση που οι έμποροι θεωρούν εν μέρει ως απάντηση στην προσωρινή διακοπή των εισαγωγών από την Τουρκία.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει ενισχύσει τις εξαγωγές της μέσω ενός ναυτιλιακού καναλιού που ιδρύθηκε εν καιρώ πολέμου πέρυσι.

Μάλιστα, ένας διαγωνισμός αγοράς από την Αλγερία για αποστολή του Σεπτεμβρίου έχει επηρεάσει αρνητικά το κλίμα στη δυτική Ευρώπη, με τις τιμές να υποδηλώνουν ότι οι προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού και ουκρανικού σιταριού, θα καλύψουν την παραγγελία, αφήνοντας τη Γαλλία στο περιθώριο σε μία από τις κύριες αγορές της.

Αμφιβολίες για τη ζήτηση

Η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα, μια σημαντική αγορά για το γαλλικό σιτάρι, έχει εγείρει αμφιβολίες για την επερχόμενη ζήτηση. Παρά τις ανησυχίες, πολλά φορτία γαλλικού κριθαριού φαίνεται ότι έχουν ήδη πουληθεί για καλοκαιρινές αποστολές. Οι προμηθευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως να βρουν ευκαιρίες πωλήσεων στο Μαρόκο, το οποίο πλήττεται από ξηρασία και βρίσκεται πιο κοντά στη Δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, μερικοί αναλυτές θεωρούν πρόωρες τις ανησυχίες για τις εξαγωγές. Ο Maxence Devillers της Argus σημειώνει ότι «δεν είναι ποτέ ενθαρρυντικό να βλέπεις εξαγωγείς να μην φορτώνουν, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρείς διαφορές τιμών με το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας».

Οι έμποροι περιμένουν να αξιολογήσουν την έκταση της ζημιάς από τις βροχοπτώσεις στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή συγκομιδή. Οι επίμονες βροχοπτώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία προκαλούν ανησυχίες ότι η ποιότητα του σιταριού μπορεί να υποφέρει, επηρεάζοντας την απόδοση και τη συνολική ποιότητα της συγκομιδής.

Εάν η ποιότητα του σιταριού υποστεί σημαντική ζημιά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμό των εξαγωγών, με πιθανή μετατόπιση περισσότερων καλλιεργειών προς χρήση ως ζωοτροφές εντός της ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία