BACK TO
TOP
Διεθνή

Κρατική στήριξη και αναστολή πληρωμών ζητούν οι Γάλλοι αγρότες ελέω καταστροφικής συγκομιδής σιτηρών

«Το μεσοδιάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ωραίο, αλλά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν», λένε οι Γάλλοι αγρότες που ζητούν κρατική στήριξη καθώς βρίσκονται φέτος αντιμέτωποι με την χαμηλότερη της τελευταίας 10ετίας παραγωγή σιτηρών λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

kratikh-sthriksh-zhtoun-galloi-agrotes

112
0

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της θεριστικής περιόδου, οι έρευνες δείχνουν μείωση της παραγωγής σιταριού κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά θα μπορούσε να φτάσει και το 28%, σύμφωνα με την ομάδα πίεσης AGPB. Αυτό θα σήμαινε παραγωγή μόλις 26 εκατομμυρίων τόνων αυτή τη σεζόν.

«Η πτώση της συγκομιδής είναι καταστροφική για τους καλλιεργητές σιτηρών», δήλωσε ο πρόεδρος της AGPB Eric Thirouin, προσθέτοντας ότι η συνολική απώλεια εισοδήματός τους μπορεί να ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ (1,7 δισ.δολάρια).

Η πτώση σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών της Ευρώπης έρχεται καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες πλήττουν επίσης τις καλλιέργειες σε άλλους μεγάλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού των τροφίμων.

Ζημιές στις καλλιέργειες

Ο Υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau επισκέφθηκε μια φάρμα δημητριακών στο Sainville (Eure-et-Loir) τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024, βλέποντας εκ του σύνεγγυς τις κακές αποδόσεις της συγκομιδής μετά τους κλιματικούς κινδύνους της άνοιξης. Για 45 λεπτά, ο Marc Fesneau άκουγε σιωπηλός τους παραγωγούς και τις επαγγελματικές γεωργικές οργανώσεις να περιγράφουν την ραγδαία μείωση των αποδόσεων φέτος λόγω των εξαιρετικών βροχοπτώσεων. «Από τις 18 Οκτωβρίου, στο χωράφι μου, έχουμε 1.050 χιλιοστά βροχής. Αυτό είναι ανήκουστο. Σε μια υγρή χρονιά, φτάνουμε στα 800 χιλιοστά», είπε ο Éric Maison, αγρότης. Οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, αναβολή των πληρωμών των δανείων, δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών.

Η φετινή άνοιξη ήταν η τέταρτη πιο βροχερή στην ιστορία της χώρας, με τις βροχοπτώσεις να είναι κατά 45% υψηλότερες από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με το Meteo France. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε γεωργικές περιοχές. Η ηλιοφάνεια ήταν επίσης σχεδόν 20% χαμηλότερη από τον εποχικό μέσο όρο. Οι ζημιές είναι ήδη ορατές. Μόλις το 41% της γαλλικής σοδειάς μαλακού σιταριού είχε μαζευτεί στις 22 Ιουλίου, από 76% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την FranceAgriMer. Το μαλακό σιτάρι σε καλή έως πολύ καλή κατάσταση επίσης μειώθηκε.

Πηγή:  Bloomberg, Le Parisien

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία