». Στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Ρώμη, ο πρόεδρος της Πρέσβης Ντένις Φράνσις κάλεσε την διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια στρατηγική «περισσότερα για λιγότερα» για την εξάλειψη της πείνας και κάλεσε τα κράτη μέλη να λογοδοτήσουν για αυτό το κρυφό κόστος στη χάραξη πολιτικής, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα από το αγρόκτημα στο τραπέζι, που περιλαμβάνει καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά και διάθεση τροφίμων. Είναι επίσης υψίστης σημασίας να ενθαρρύνουμε τα άτομα να ενεργούν υπεύθυνα και να ζουν βιώσιμα, μειώνοντας τα προσωπικά αποτυπώματα άνθρακα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και άλλων οργανισμών του ΟΗΕ.
Ο Ντένις Φράνσις, στην ομιλία του τόνισε για τους τρόπους αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης, το οποίο επί του παρόντος είναι ένα από τα πιο πιεστικά παγκόσμια ζητήματα και υποστήριξε μια στρατηγική “more for less” «περισσότερα για λιγότερα» για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς.
Στη διάλεξή του με θέμα «Επιτάχυνση της προόδου προς τη μηδενική πείνα για την τρέχουσα και τη μελλοντική γενιά» ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια επισιτιστική κρίση μνημειακών διαστάσεων», που τροφοδοτείται από συγκρούσεις, πολέμους και κλιμακούμενη κλιματική κρίση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις με εστίαση, επείγουσα ανάγκη και αποφασιστικότητα, ενώ σημείωσε ότι είχε θέσει την επισιτιστική ασφάλεια βασική προτεραιότητα της προεδρίας του. Ανέφερε ζοφερές στατιστικές, όπως το γεγονός ότι η πείνα και οι σχετικές ασθένειες σκοτώνουν τη ζωή 9 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο.
«Αυτά δεν είναι απλώς αυθόρμητα περιστατικά και αριθμοί, καθώς κάθε στατιστική αντιπροσωπεύει μεμονωμένες ζωές, οικογένειες και κοινότητες, που υφίστανται βαθιές δυσκολίες. Είναι ηθική κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση να συνεχιστεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του τερματισμού της πείνας, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την υιοθέτηση μίας στρατηγικής “more for less” «περισσότερα για λιγότερα».
Πρώτον, η στρατηγική συνεπάγεται την παραγωγή πιο βιώσιμης, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Μπορεί να επιτευχθεί μέσω ισχυρής διακυβέρνησης σε συνδυασμό με την τεχνολογική καινοτομία.
Για το σκοπό αυτό, επαίνεσε την Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τον ρόλο του στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων μέσω της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, η οποία θα μπορούσε να θρέψει επιπλέον 1,26 δισεκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, καθώς και για την πρωτοβουλία Hand-in-Hand, η οποία υποστηρίζει τις ευάλωτες περιοχές μέσω προηγμένων γεωργικής μοντελοποίησης και ανάλυσης.
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τα κράτη μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στη διακυβέρνηση της γης και των υδάτων και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές για να διασφαλίσουν ότι οι πόροι εξορύσσονται με βιώσιμο τρόπο.
Δεύτερον, τόνισε την ανάγκη παροχής αρκετής τροφής για όλους, χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω, σημειώνοντας ότι το 70% όσων πεινούν, ζουν σε αγροτικές περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή οι γυναίκες που παράγουν πάνω από το 50% της τροφής μας, αποτελούν το 70% των πεινασμένων.
Τρίτον, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και να εξασφαλίσουμε λιγότερα σημεία συμφόρησης, σημειώνοντας μια απογοητευτική μείωση της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης την πρώτη από το 2010-2011 με έλλειμμα άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το γεγονός ότι μόνο το 3% της αναπτυξιακής χρηματοδότησης σε περιοχές κρίσης διοχετεύεται στους τομείς τροφίμων, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης να σώσει ζωές, να εξαλείψει τη φτώχεια, να αντιμετωπίσει την ανισότητα και να μεταμορφώσει τα συστήματα αγροδιατροφής.
Τέταρτον, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης μετασχηματιστικών δράσεων με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις.
«Πρέπει να «επιλέξουμε την αειφορία» για να σπάσουμε έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο οι γεωργικές μας πρακτικές επιδεινώνουν την κλιματική κρίση, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά τη γεωργία μας», είπε, τονίζοντας ότι η γεωργία ευθύνεται για το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Τονίζοντας ότι το κρυφό κόστος των συστημάτων αγροδιατροφής μας ξεπερνά τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάλεσε τα κράτη μέλη να λογοδοτήσουν για αυτό το κρυφό κόστος στη χάραξη πολιτικής, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα από το αγρόκτημα στο τραπέζι, που περιλαμβάνει καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά και διάθεση τροφίμων. Είναι επίσης υψίστης σημασίας να ενθαρρύνουμε τα άτομα να ενεργούν υπεύθυνα και να ζουν βιώσιμα, μειώνοντας τα προσωπικά αποτυπώματα άνθρακα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε, λέγοντας ότι αν και ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος, «με την απαιτούμενη πολιτική βούληση και μέσω των κοινών στρατηγικών προσπαθειών μας, μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε Μηδενική Πείνα μέχρι το 2030».
Ο Πρέσβης επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις του Γενικού Διευθυντή της FAO, ο οποίος σημείωσε ότι παρά τη ζοφερή εικόνα, υπάρχουν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια, υποδεικνύοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη Νότια Αμερική και σε υποπεριοχές της Νότιας Ασίας. «Αυτή είναι η πρόοδος που μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου, με τις κατάλληλες πολιτικές διευκόλυνσης και διασφαλίζοντας πρόσβαση σε επαρκή, καινοτόμα και οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση», είπε ο Γενικός Διευθυντής υπογραμμίζοντας την κρίσιμη ανάγκη για μετασχηματιστική δράση. Να σημειωθεί ότι, η φετινή έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο (SOFI) έδειξε ότι περίπου 733 εκατομμύρια άνθρωποι το 2023 αντιμετώπισαν παγκοσμίως το φάσμα της πείνας.