BACK TO
TOP
Διεθνή

Πρόγραμμα 47 εκατ. ευρώ υπογράφουν FAO και ΕΕ για την ενίσχυση κτηνοτρόφων της Ανατολικής Αφρικής

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπέγραψαν ένα τετραετές πρόγραμμα 47 εκατομμυρίων ευρώ που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της επισιτιστικής ασφάλειας των κτηνοτρόφων στην Ανατολική Αφρική.

φαοεε2

26
0

Η πρωτοβουλία, με την ονομασία «Πρόγραμμα Ποιμενικότητας και Ζωικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Αφρική (PLACE),» αποσκοπεί στη βελτίωση των ποιμενικών συστημάτων σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η πρωτοβουλία PLACE έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και τις κοινωνικές αλλαγές. Το πρόγραμμα αναγνωρίζει ότι η κτηνοτροφία αποτελεί θεμελιώδη πηγή βιοπορισμού για περισσότερους από 250 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή, προσφέροντας όχι μόνο οικονομικά οφέλη αλλά και σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες.

Σύμφωνα με τον Rein Paulsen, Διευθυντή του Γραφείου Έκτακτων Καταστάσεων και Ανθεκτικότητας του FAO, «η ΕΕ υπήρξε μακροχρόνιος εταίρος στην Ανατολική Αφρική, ειδικά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ποιμενικών μέσων διαβίωσης. Χαιρετίζουμε αυτό το έγκαιρο πρόγραμμα, καθώς οι βοσκότοποι της περιοχής αντιμετωπίζουν αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα κλιματικών κρίσεων».

Η κτηνοτροφία είναι μια σανίδα σωτηρίας για περισσότερους από 250 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή και είναι βαθιά ενσωματωμένη στον κοινωνικό, πολιτιστικό και πνευματικό ιστό των κοινοτήτων. Οι κτηνοτρόφοι αναλαμβάνουν την κτηνοτροφία όχι μόνο ως εμπορική επιχείρηση αλλά και ως κοινωνική επένδυση. Παρείχαν, επί αιώνες, υπηρεσίες οικοσυστήματος που είναι δύσκολο να μετατραπούν σε εμπορικές αξίες, με αυτές τις άυλες αξίες να περιλαμβάνουν πολλά αλληλένδετα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ωστόσο, οι κοινωνικές αλλαγές στην περιοχή σημαίνουν ότι λιγότεροι νέοι ενδιαφέρονται για αυτό που παραδοσιακά θεωρείται ποιμενικός τρόπος ζωής. Επιπλέον, οι έντονες και συχνές ξηρασίες έχουν καταστρέψει βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 13 εκατομμυρίων ζώων από τα τέλη του 2020 έως τις αρχές του 2024.

Η ολιστική προσέγγιση του PLACE στοχεύει στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που προωθεί ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη δημιουργία βιώσιμων μέσων διαβίωσης. Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται σε τέσσερις διασυνοριακές περιοχές -  Θα εφαρμοστεί σε τέσσερις διασυνοριακές περιοχές συμπλέγματος - τα συμπλέγματα Bahr el-Arab, Karamoja, Mandera και Mara-Serengeti - που επεκτείνονται στην Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, την Τανζανία και την Ουγκάντα. Οι κύριοι στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση των συστημάτων κατοχής γης, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, καθώς και τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών ευκαιριών.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να ωφελήσει άμεσα πάνω από 100.000 νοικοκυριά, εστιάζοντας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη. Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών στον κτηνοτροφικό τομέα, την μείωση των συγκρούσεων που βασίζονται στους πόρους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση των συνθηκών διαβίωσης, στη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της συμμετοχής, και στην προώθηση της συμμετοχής των νέων και των γυναικών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία