BACK TO
TOP
Διεθνή

Αμετάβλητος παραμένει ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO και τον Ιούλιο

Αμετάβλητες παρέμειναν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των προϊόντων κρέατος και της ζάχαρης αντιστάθμισαν τη συνεχιζόμενη μείωση στις τιμές των δημητριακών, όπως ανέφερε την Παρασκευή 2 Αυγούστου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAO).

fao-april-price-index

7
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,8 μονάδες τον Ιούλιο, οριακά κάτω από το αναθεωρημένο 121,0 για τον Ιούνιο. Ο δείκτης είναι τώρα 3,1 % χαμηλότερος από την αντίστοιχη τιμή του ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 3,8% από τον Ιούνιο, καθώς οι παγκόσμιες εξαγωγικές τιμές όλων των βασικών δημητριακών μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι τιμές σιταριού μειώθηκαν λόγω της αυξανόμενης εποχικής διαθεσιμότητας από τις εν εξελίξει χειμερινές συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο και γενικά τις ευνοϊκές συνθήκες στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που υποστηρίζουν τις προσδοκίες για μεγάλες συγκομιδές ανοιξιάτικου σιταριού αργότερα μέσα στη χρονιά. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου μειώθηκαν επίσης καθώς οι συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία προχώρησαν ενόψει του ρυθμού του περασμένου έτους και οι συνθήκες καλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν εύρωστες.

Ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Ιούνιο εν μέσω γενικά ήπιων εμπορικών δραστηριοτήτων τόσο για τις ποικιλίες Indica όσο και για τις ποικιλίες Japonica.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO, αντίθετα, σημείωσε άνοδο 2,4 % από τον Ιούνιο, φτάνοντας σε υψηλό ενάμιση έτους. Οι παγκόσμιες τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο αυξήθηκαν, λόγω της έντονης ζήτησης για σογιέλαιο από τον τομέα των βιοκαυσίμων και της επιδείνωσης των προοπτικών καλλιέργειας για ηλιέλαιο και κραμβέλαιο σε πολλές μεγάλες χώρες παραγωγής.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 1,2% τον Ιούλιο, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για εισαγωγές αιγοπροβάτων, βοοειδών και πουλερικών, παρόλο που οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν οριακά λόγω της κατάστασης υπερπροσφοράς στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 0,7% από τον Ιούνιο, καθώς η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στη Βραζιλία αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των βελτιωμένων βροχοπτώσεων των μουσώνων στην Ινδία και των καιρικών συνθηκών στην Ταϊλάνδη.

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος του FAO παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, καθώς οι μειώσεις στις τιμές για τη σκόνη γάλακτος αντιστάθμισαν τις αυξήσεις σε αυτές για το βούτυρο και το τυρί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία