BACK TO
TOP
Διεθνή

Καύσωνας ρεκόρ απειλεί συγκομιδή και αποδόσεις αραβόσιτου στην Ουκρανία

Φτάνει μόνο ένας καύσωνας ρεκόρ για να μειώσει τη φετινή σοδειά αραβόσιτου κατά 6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους στην Ουκρανία, ισχυρίζονται οι παραγωγοί της χώρας με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες να απειλούν για μείωση των αποδόσεων έως και 30%.

Em_Featured_JD_Combine_Corn_Harvest_09-18

224
0

Ένας καύσωνας ρεκόρ τον Ιούλιο στις περισσότερες περιοχές της Ουκρανίας μπορεί να μειώσει τη συγκομιδή καλαμποκιού το 2024 κατά περίπου 6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, δήλωσε η ένωση παραγωγών της Ουκρανίας.

Ο Ντένις Μάρτσουκ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ουκρανικού Αγροτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η απόδοση του καλαμποκιού σε πολλές περιοχές μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 30% λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Η ουκρανική ένωση εμπόρων σιτηρών UGA μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τη συγκομιδή του αραβόσιτου της Ουκρανίας το 2024 σε 23,4 εκατομμύρια τόνους από 29,6 εκατομμύρια τόνους το 2023 λόγω του καύσωνα.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση φαίνεται λιγότερο απαισιόδοξη καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας είπε τον περασμένο μήνα ότι η καθυστερημένη απόδοση των καλλιεργειών μπορεί να μειωθεί έως και 15% στις περισσότερες περιοχές.

Παρεμβάσεις στην αγορά της Ρωσίας

Κατά τα άλλα, η Ρωσία αποφάσισε να διαθέσει 0,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών από το κρατικό ταμείο για παρεμβάσεις στην αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών και την ενθάρρυνση των αγροτών να πουλήσουν τα αποθέματά τους.

«Η απόφαση θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας στην εγχώρια αγορά τροφίμων», ανέφερε η κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση.

Οι εγχώριες τιμές σιτηρών στη Ρωσία κορυφώθηκαν τον Ιούνιο και έκτοτε μειώνονται σταθερά, καθώς ξεκίνησε η νέα συγκομιδή. Ωστόσο, πολλοί αγρότες παρακρατούν το απόθεμά τους με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές αργότερα, δημιουργώντας αβεβαιότητα ως προς τις τιμές στους αλευροποιούς.

Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε σε αύξηση 20%-30% στις τιμές του αλευριού από τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Αρτοποιών της Ρωσίας. Εάν αυτή η αύξηση μεταφραστεί σε τιμή του ψωμιού, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη κυμαίνεται στο 9%.

Σταθεροποίηση των τιμών των πρώτων υλών

Η απελευθέρωση σιτηρών από το ταμείο παρέμβασης στοχεύει στη σταθεροποίηση των τιμών των πρώτων υλών για τους αλευροποιούς. Ο Igor Sviridenko από τη Ρωσική Ένωση Επιχειρήσεων Αλεύρου και Δημητριακών δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών του αλεύρου, και ενδεχομένως ακόμη και στη μείωσή τους.

Η πτώση της κερδοφορίας στην παραγωγή σιταριού έχει αναγκάσει πολλούς αγρότες να παρακρατήσουν τα αποθέματά τους, σύμφωνα με το συμβουλευτικό Ινστιτούτο IKAR. Πηγή της αγοράς ανέφερε στο Reuters ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους αγρότες να ξεκινήσουν τις πωλήσεις τώρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία