BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέος γύρος εμπορικών συζητήσεων μεταξύ ΕΕ και Mercosur τον Σεπτέμβριο

Η εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης- Μercosur που αποτελείται από τα κράτη της Λατινικής Αμερικής όπως Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη υπογράφθηκε τον Ιούνιο του 2019. Όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν μείνει στάσιμες λόγω της αντίδρασης του προέδρου της Γαλλίας από το αγροτικό κίνημα. Τώρα θα κληθούν να ξανά πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από εκεί που το άφησαν.

GettyImages-1537437663-1-800x450

48
0

Οι διαπραγματευτές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Αμερικής θα αρχίσουν 4-6 Σεπτεμβρίου 2024 στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, οι οποίες θα είναι οι πρώτες κατ' ιδίαν συνομιλίες από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μια εμπορική συμφωνία  ΕΕ-Mercosur ότι μπορεί να συναφθεί φέτος, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Εδώ και δύο δεκαετίες, μια συμφωνία έχει καθυστερήσει από τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές διασφαλίσεις και τις καταγγελίες του εμπορικού μπλοκ της Mercosour  ότι τα ερωτήματα αυτά υποκινούνται από προστατευτισμό.

«Ταξιδεύουμε στη Μπραζίλια για έναν αυτοπρόσωπο γύρο διαπραγματεύσεων στις 4-6 Σεπτεμβρίου», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης και επισήμανε ότι  «το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος  του έτους είναι ρεαλιστικό».

Η Βραζιλία και η Ουρουγουάη  επιβεβαίωσαν τις ημερομηνίες της συνάντησης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης δήλωσε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «συνεχίζεται σταθερά» και ότι  η τεχνική εργασία συνεχίστηκε  «αδιάκοπα» μεταξύ των δύο πλευρών.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από τη Mercosur για το κλείσιμο αυτής της συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης.

Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών στην Αργεντινή και την Παραγουάη δεν απάντησαν αμέσως στο  αίτημα του Reuters  για σχόλιο.

Οι συνομιλίες υπέστησαν πλήγμα τον Μάρτιο όταν ο Γάλλος πρόεδρος  Εμανουέλ Μακρόν  την  χαρακτήρισε «πολύ κακή συμφωνία» σε μια επίσκεψη στη Βραζιλία, εκφράζοντας την αντίθεση των Γάλλων αγροτών. Οι διαπραγματεύσεις τέθηκαν σε αναμονή μέχρι μετά τις Ευρωεκλογές  του Ιουνίου.

Θέματα στο τραπέζι

Διπλωμάτες τόνισαν  ότι τα θέματα στο τραπέζι παραμένουν τα ίδια, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής προστασίας των ονομάτων τροφίμων και της βραζιλιάνικης αντίθεσης σε έναν νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος και θα μπορούσε να επηρεάσει της εξαγωγές της.  

Γάλλοι, Γερμανοί και Βέλγοι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τον ανταγωνισμό από φθηνότερες εισαγωγές από τη Νότια Αμερική. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχαν δεσμευτεί να συνάψουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτό το στάδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι ο κύριος μοχλός της νέας ώθησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει τις αγορές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, δήλωσε ο μελετητής διεθνών σχέσεων Ignacio Bartesaghi στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης.

Ο Μπαρτεσάγκι δήλωσε  επίσης ότι  "η Βραζιλία θέλει να δώσει μια αίσθηση συνέχειας στις διαπραγματεύσεις" λόγω των φόβων  ότι ο Πρόεδρος της Αργεντινής  Χαβιέ Μιλέι θα αποχωρήσει, αν και η κυβέρνησή του έχει υποστηρίξει τις συνομιλίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Πηγή:esmmagazine.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία