BACK TO
TOP
Διεθνή

Η καλλιέργεια μήλων στην ΕΕ συρρικνώνεται λόγω κλιματικής αβεβαιότητας

Ο όγκος της επόμενης σεζόν αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 10,2 εκατομμύρια τόνους, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.Το ολοένα και πιο άστατο κλίμα της Ευρώπης συνεχίζει να προκαλεί μείωση των αποδόσεων στην παραγωγή μήλων ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.

Μηλα-ΕΕ

92
0

Η ΕΕ πρόκειται να παράγει τη μικρότερη σοδειά μήλων της τα τελευταία επτά χρόνια και τη δεύτερη μικρότερη σε μια δεκαετία, με λίγο περισσότερους από 10,2 εκατομμύρια τόνους αυτή τη σεζόν.

Αυτή η πρόβλεψη έγινε γνωστή  την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024  στην ετήσια εκδήλωση της βιομηχανίας κορυφαίων φρούτων Prognosfruit  που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη  και ενσωματώνει στοιχεία που αναφέρθηκαν από τις 20 κυριότερες  μήλο-παραγωγές χώρες της ΕΕ.

Παρά τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κλάδου ενόψει των περιβαλλοντικών και οικονομικών πιέσεων, η ανακοίνωση προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των καλλιεργητών και των προμηθευτών που βλέπουν δυνατότητες για καλές τιμές αυτή τη σεζόν, καθώς η ζήτηση της αγοράς και η καταναλωτική δύναμη συνεχίζουν να ανακάμπτουν.

«Βλέπουμε μια ελαφρώς καλύτερη κατάσταση στην αγορά, για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου οι μισθοί έχουν ανακάμψει και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί», δήλωσε ο Helwig Schwartau, αναλυτής αγοράς στην AMI. «Οι τιμές λιανικής αυξάνονται, αλλά υπήρξε μικρή επίδραση στις πωλήσεις. Έτσι πιστεύουμε ότι η βιομηχανία μήλων θα πρέπει να αγωνιστεί για αμετάβλητες τιμές λιανικής».

Ο Schwartau είπε ότι αναμένει ότι ο συνολικός όγκος μήλων στην ΕΕ για την αγορά νωπών προϊόντων θα είναι σημαντικά χαμηλότερος  περίπου 6,3 εκατομμύρια τόνους, με 1,7 εκατομμύρια τόνους από την Ανατολική Ευρώπη και 4,6 εκατομμύρια τόνους από τη Δυτική Ευρώπη.

Στο τελευταίο τμήμα της ηπείρου, προέβλεψε, η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 22% στις βόρειες χώρες όπως η Γερμανία και κατά 1% σε χώρες του νότου, όπως η Ιταλία.

«Νομίζω ότι αυτό το έχει πολύ ενδιαφέρον για τη δυτική Ευρώπη», παρατήρησε. «Η μέση τιμή ευρώ ανά 100 γραμμάρια θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι υψηλότερη γύρω στα 75-90 ευρώ».

Τέλος πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις τρέχουσες μετοχές, βλέπουμε μια πολύ καλή αρχική θέση για την επόμενη σεζόν σε χώρες όπως   Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Πολωνία, αλλά στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία υπάρχει μεγαλύτερη πίεση».

Με πληροφορίες από το fruitnet

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία