BACK TO
TOP
Διεθνή

Επτά κροίσοι της γεωργίας με πολύ μεράκι για την γη και την πρωτογενή παραγωγή

Πώς γίνεσαι τελικά δισεκατοµµυριούχος; Με πολλούς τρόπους αλλά στο παρόν άρθρο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι η απάντηση έχει να κάνει µε κάποια µορφή γεωργικής δραστηριότητας.

epta-kroisoi-gewrgias

Μαρία Γιουρουκέλη

2
8

∆ιάσηµα ονόµατα από όλο τον κόσµο που φιγουράρουν στις σελίδες του αµερικανικού επιχειρηµατικού περιοδικού Forbes, επειδή η εκτιµώµενη προσωπική περιουσία τους υπερβαίνει το ένα δισεκατοµµύριο δολάρια ΗΠΑ (περίπου 930 εκατ. ευρώ), κερδίζουν τα προς το... ευ ζην µε αντίστοιχους τρόπους. Είτε δηλαδή πουλώντας δηµοφιλή προϊόντα που απευθύνονται στην αγροτική δραστηριότητα, είτε καλλιεργώντας παραγωγική γη µε απίστευτες αποδόσεις, είτε ακόµη και µεταποιώντας την πρωτογενή παραγωγή. Ας  γνωρίσουµε κάποιους από αυτούς...

Lynda & Stewart Resnick


∆ισεκατοµµύρια από αµύγδαλα

Η Lynda και ο Stewart Resnick, που κατέχουν 5,6 δισεκατοµµύρια δολάρια ο καθένας και το 2018 ήταν οι πλουσιότεροι αγρότες των ΗΠΑ, κερδίζουν τα προς το... ευ ζην καλλιεργώντας φρούτα και ξηρούς καρπούς, από αµύγδαλα και πορτοκάλια στην κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνια µέχρι γκρέιπφρουτ στο Νότιο Τέξας κ.ο.κ. Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα σχεδόν οι µισοί κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν αγοράσει τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα τους.

Lucia Borges Maggi


Η Βραζιλιάνα βασίλισσα της σόγιας

Μια οικογένεια από τη Βραζιλία συγκαταλέγεται στους δισεκατοµµυριούχους του αγροτικού τοµέα σύµφωνα µε το Forbes. Η Lucia Borges Maggi είναι συνιδρυτής του Οµίλου Andre Maggi, γνωστού και ως Amaggi, που αποτελεί τον µεγαλύτερο ιδιωτικό παραγωγό σόγιας στον κόσµο µε περισσότερα από 200.000 εκτάρια σε περισσότερες από 20 φάρµες. Εκτός όµως από καλλιεργήσιµη γη, η εταιρεία διαθέτει επίσης αποθήκες, τερµατικούς σταθµούς εξαγωγών και πλοία. Πολλά µέλη της οικογένειας κατέχουν τις µετοχές της εταιρείας και όλοι µαζί κατέχουν 4,4 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Andrei Guryev


Χρυσάφι από... φώσφορο για τον Ρώσο µεγιστάνα

Οι κλάδοι των αγροτικών εφοδίων, και κυρίως των λιπασµάτων και της φυτοπροστασίας των καλλιεργειών, έχουν δηµιουργήσει αρκετούς ακόµη δισεκατοµµυριούχους. Ένας από αυτούς είναι ο γεννηµένος το 1960 Ρώσος Andrei Guryev, οποίος µαζί µε την οικογένειά του κατέχουν σχεδόν το ήµισυ της PhosAgro, ενός από τους µεγαλύτερους παραγωγούς λιπασµάτων µε βάση το φώσφορο, και η αξία τους υπολογίζεται από το Forbes στα 9,3 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Harry Stine


Από ένα χωράφι σόγιας στη µεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία σπόρων στις ΗΠΑ

Μεγάλωσε στη φάρµα των 80 στρεµµάτων που ανήκε στους γονείς του, οι οποίοι διατηρούσαν και µια µικρή επιχείρηση επεξεργασίας σόγιας. Σε αυτή εντάχθηκε ο νεαρός Harry Stine και εκεί ανακάλυψε το ενδιαφέρον του για τις ποικιλίες σόγιας και την καλλιέργεια του προϊόντος. Στη συνέχεια ανέπτυξε την Stine Seed Company, η οποία εξελίχθηκε στη µεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία σπόρων στον κόσµο και τη µεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία σπόρων στις ΗΠΑ. Σήµερα διατηρεί περισσότερες από 900 πατέντες και ειδικεύεται στη γενετική σόγιας και καλαµποκιού. Ο Harry Stine βρίσκεται στην 237η θέση της λίστας δισεκατοµµυριούχων του Forbes και κατέχει 9,7 δισ. δολάρια.

Reinhold Würth


∆ικό του το πιο ισχυρό εργαλείο  σε κάθε αγροτική φάρµα

Μετά το θάνατο του πατέρα του ο Reinhold Würth, ο οποίος γεννήθηκε το 1935 και σήµερα είναι 89 ετών, ανέλαβε την επιχείρησή του µε βίδες που απασχολούσε µόλις δύο άτοµα και στην οποία ο ίδιος εργαζόταν από το 1949. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Γερµανός δραστήριος επιχειρηµατίας είχε ήδη δηµιουργήσει την εταιρεία Würth και την είχε καταστήσει ηγέτη στη διεθνή αγορά στην τεχνολογία συναρµολόγησης. Σήµερα περίπου 80.000 άνθρωποι εργάζονται γι’ αυτόν και το Forbes υπολογίζει την περιουσία τη δική του και της οικογένειάς του σε 31,12 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Λόρδος Anthony bamford


Fastrac δύναµη και ακρίβεια σε κάθε τερέν

Αν και η JCB, µία από τις πιο επιτυχηµένες οικογενειακές επιχειρήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, πραγµατοποιεί τις περισσότερες πωλήσεις της στον τοµέα του εξοπλισµού κατασκευών, σίγουρα τα τρακτέρ Fastrac και οι τηλεσκοπικοί και τροχοφόροι φορτωτές της έχουν ευρύ πεδίο δράσης και σηµαντικές διακρίσεις στη γεωργική δραστηριότητα. Ο Anthony Bamford , που κατέχει αξία 7,5 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, τελεί χρέη προέδρου της εταιρείας ήδη από το 1975 και έχει ηγηθεί της παγκόσµιας επέκτασης µιας µάρκας, η οποία παράγει αγροτικό εξοπλισµό από το 1945, παρουσίασε τους τηλεσκοπικούς φορτωτές της το 1977, τους τροχοφόρους φορτωτές το 1983 και την εµβληµατική σειρά τρακτέρ Fastrac το 1991.

Emmanuel besnier


Με άρωµα Lactalis

Ο Emmanuel Besnier µε 25,5 δισ. δολάρια,  είναι ο πλειοψηφικός µέτοχος της οικογενειακής επιχείρησης Lactalis, του µεγαλύτερου οµίλου γαλακτοκοµικών προϊόντων στον κόσµο µε ετήσιες πωλήσεις άνω των 30 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Το Groupe Lactalis έχει διανύσει πολύ δρόµο από το 1933, όταν ο ιδρυτής Andre Besnier έφτιαξε την πρώτη του ντουζίνα τυρί Camembert  -17 για την ακρίβεια- χρησιµοποιώντας γάλα που συλλέγεται κοντά στην πατρίδα του, το Laval, όπου η εταιρεία εξακολουθεί να εδρεύει. Ο γιος του, Michel, ανέλαβε το 1955 µετά το θάνατο του Andre, δηµιουργώντας το brand President και όταν ο Michel πέθανε ξαφνικά το 2000, ο Emmanuel ανέλαβε το τιµόνι σε ηλικία 29 ετών και έκτοτε είναι πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος. Έχει επιβλέψει περίπου 100 εξαγορές αξίας δισεκατοµµυρίων δολαρίων.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

24-08-2024 17:57Μιχάλης

Το χρήμα έρχεται εύκολα και γρήγορα το μυστικό είναι να έχεις εσύ το τιμόνι στα χέρια να σε έχουν ανάγκη στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα οποίος θα έχει ανάγκη θα σου βάζει και ένα φακελάκι στην τσέπη για κανένα ουζάκι

Απάντηση

24-08-2024 08:29CHRISTOS

Ας γίνουν άλλοι δισεκατομμυριούχοι από την αγροτιά εγώ προτιμώ να απέχω !!

Απάντηση

23-08-2024 23:23Αντωνόπουλος γεωργιος

Αν το χρήμα ήταν απ' τη δουλειά,όλοι οι εργαζ,ομενοι θα τανε πλούσιοι .

Απάντηση

23-08-2024 21:30ΡΟΖΑΡΙΟ

ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 45.000 € που μου έκανε πραγματικά καλό. Email: sofia070177@gmail.com ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εάν δεν είστε από την Ελλάδα , μείνετε μακριά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

23-08-2024 19:38Και τα βουνά έχουν καημους

Ας ακολουθήσουν τα παιδια των πολιτικων αλλωστε έχουν κ γρόσια για επενδυσεις. Τα δικα μας παιδια θα φυγουν μακριά απ αυτό το επαγγελμα. Ευχή κ κατάρα.

Απάντηση

23-08-2024 17:04Γιάννης

Κι εγώ έχω μεράκι για αυτό συνεχίζω, αλλά συνήθως πληρώνω περισσότερα από όσα εισπράττω. Αν έπρεπε να ζήσω από τα αγροτικά .....

Απάντηση

23-08-2024 14:07Κανενας

Αδερφέ, μάλλον θέλουν κάτι να γράψουν, κι μην έχουν πατήσει σε χώμα οι περισσότεροι απ αυτούς. Εδώ αν είσαι αγρότης, όλοι σε περιγελουν κι ας τους ταΐζεις! άσε που το κράτος-τράπεζες και ειδικά η τέως Αγροτική πίνουν τον κόπο όλων των παραγωγικών αγροτών και κλέβουν ασύστολα. Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να μην πουλήσει κανένας αγρότης και τίποτα, για ένα εξάμηνο, να δω τι σ@ατα θα φάνε όλοι!λαμαρίνες?ανεμογεννητριες?κομπιούτερ και γραφεία? Είμαστε σαν τα βόδια, που δεν ξέρουμε την δύναμή μας!!!

Απάντηση

23-08-2024 11:35Έλλην

Δηλαδή τι θέλετε να μας πείτε ότι υπάρχει ελπίδα στον Έλληνα αγρότη κτηνοτροφο να γίνει δισεκατομμύριουχος τι ακριβώς μας λέτε αυτοί έχουν εκτάσεις όσο η Ελλάδα ο καθένας τους και μιλάμε για εταιρείες όχι για απλούς αγρότες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία