BACK TO
TOP
Διεθνή

Συναγερμός στους ευρωπαίους κτηνοτρόφους ελέω επιδημίας του ιού Bluetongue

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να εξαπλώνεται η επιδημία του ιού Bluetongue, που επηρεάζει τα πρόβατα και τις αγελάδες, προβληματίζοντας τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους, όπως αποκαλύπτουν δεδομένα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP.

bluetongue

0
0

Η παραλλαγή του ιού Bluetongue, BTV-3, πρωτοεμφανίσθηκε στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο του 2023, από όπου και εξαπλώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία και στην Αγγλία, με τα κρούσματα να εκτοξεύονται τις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του EURACTIV. Συγκεκριμένα στην Ολλανδία έχουν εμφανισθεί κρούσματα σε παραπάνω από 2.909 περιοχές, όπως αποκάλυψε την Δευτέρα 12 Αυγούστου ο ανεξάρτητος οργανισμός που υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Γερμανία, με το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler, το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας σχετικά με ασθένειες ζώων, να αναφέρει 1.885 κρούσματα στις 8 Αυγούστου, έναντι των μόνο 23 που είχαν εμφανιστεί καθ’ όλη την διάρκεια του 2023. Όπως αποκάλυψε το ινστιτούτο ο ιός BTV-3 είναι ιδιαίτερα θανάσιμος στα πρόβατα, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντική μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, δεν απαιτεί όμως την θανάτωση των κοπαδιών.

Η επιδημία είναι φανερή και στο Βέλγιο, όπου για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου και 11ης Αυγούστου, σημειώθηκαν 515 νέα κρούσματα, 436 εκ των οποίων εντός της ίδιας εβδομάδας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) αποκάλυψε ότι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Δανία εντόπισαν τα πρώτα τους κρούσματα.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον BTV-3 περιλαμβάνουν την αυξημένη έκκριση σάλιου,  το πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας, και του σαγονιού των ζώων, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αποβολή των εμβρύων όσων κυοφορούν. Εντούτοις, σημειώνεται ότι δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους, και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, τα οποία όμως δεν επαρκούν σε ποσότητα για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Γαλλία ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να περιορίσει την διάδοση του ιού όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όπως ανέφερε το AFP, δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Με πληροφορίες από EURACTIV

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία