BACK TO
TOP
Διεθνή

Αντίποινα Κίνας στους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έρευνα στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η Κίνα ξεκίνησε έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ημέρα αφότου οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν το αναθεωρημένο σχέδιο απόφασής τους σχετικά με τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Με αυτόν τρόπο το Πεκίνο αυξάνει την ένταση στις Σινοευρωπαϊκές σχέσεις.

intro-1641413209

0
0

Η έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα γαλακτοκομικά προϊόντα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας την Τετάρτη θα επικεντρωθεί σε διάφορα είδη τυριών, γάλακτων και κρεμών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η Κίνα θα εξετάσει 20 προγράμματα επιδοτήσεων από είκοσι χώρες της ΕΕ, όπως  από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εμπορίου της Ασιατικής χώρας.

Η ΕΕ ήταν  για το έτος  2023 η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή γαλακτοκομικών προϊόντων της Κίνας με τουλάχιστον το 36% της συνολικής αξίας των εισαγωγών, πίσω μόνο από τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, εξάγοντας γαλακτοκομικά  προϊόντα αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων για το 2023, εντούτοις χαμηλότερα από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας περίπου 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ  χοιρινού κρέατος που εισήγαγε η Κίνα το 2023, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, με περίπου το ένα τέταρτο να προέρχεται από την Ισπανία.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση, η Ολλανδία και η Δανία εξήγαγαν πέρυσι στην Κίνα προϊόντα χοιρινού κρέατος αξίας 557,5 εκατ. ευρώ και 494,6 εκατ. ευρ αντίστοιχα.

Τέλος το  Πεκίνο ακόμη άνοιξε τον Ιανουάριο έρευνα αντιντάμπινγκ για το μπράντι  που εισάγεται από την ΕΕ, μία κίνηση  που δείχνει  να στοχεύει κυρίως στη Γαλλία. Σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό μπράντι που εξάγεται στην Κίνα παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από European Supermarket Magazine

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία