BACK TO
TOP
Διεθνή

Δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εισαγόμενο Ουκρανικό μέλι

Οι όγκοι εισαγωγών ουκρανικού μελιού υπερέβησαν το όριο που καθορίζεται στον κανονισμό που ορίζει εμπορικά οφέλη για το Κίεβο, προκαλώντας την εκ νέου εισαγωγή των δασμολογικών ποσοστώσεων, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 20 Αυγούστου.

ukraine-e1688018207656

0
0

Για να υποστηρίξει τον αγροδιατροφικό τομέα του Κιέβου εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ εισήγαγε αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ) το 2022 για την άρση των δασμών στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Τα εμπορικά οφέλη, τα οποία παρατάθηκαν για ένα ακόμη έτος τον Ιούνιο, έθεσαν μέγιστους όγκους εισαγωγών για επτά «ευαίσθητα» προϊόντα: αυγά, πουλερικά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, πλιγούρι και μέλι.

Στέλεχος της ΕΕ ανακοίνωσε  ότι το μέλι έγινε το πιο πρόσφατο προϊόν που έφτασε στο καθορισμένο όριο, ενεργοποιώντας το φρένο έκτακτης ανάγκης.

Ο μέγιστος όγκος εισαγωγών για το προϊόν ήταν 44.417,56 τόνοι, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, νούμερο που αντιστοιχεί στον μέσο όγκο της περιόδου από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως το 2023.

Πλέον, το ουκρανικό μέλι που εισάγεται στην Ε.Ε. θα εμπίπτει στις δασμολογικές ποσοστώσεις που προβλέπει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (DCFTA) μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας από το 2016.

Όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εισαγόμενο μέλι από την Ουκρανία είναι ήδη πάνω από τους όγκους που ορίζονται στην DCFTA και ως εκ τούτου οι πρόσθετες εισαγωγές θα υπόκεινται σε δασμούς των πλέον ευνοημένων χωρών (MFN) όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου. Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε στην πλατφόρμα του EURACTIV ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τον Ιούνιο του 2025, θα εφαρμοστεί νέα δασμολογική ποσόστωση σε 18.507,32 τόνους για το μέλι.

Μέχρι σήμερα, τα πουλερικά και ο αραβόσιτος είναι τα μόνα ευαίσθητα προϊόντα που δεν έχουν υπερβεί τα αντίστοιχα όριά τους στο πλαίσιο των ΑΤΜ, αλλά δεν απέχουν πολύ από αυτό το σημείο.

Ακόμη ένα ακανθώδες θέμα είναι η  παράταση των εμπορικών οφελών για τον αγροδιατροφικό τομέα του Κιέβου, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 6 Ιουνίου 2024, έπειτα από μήνες έντονων διαμαχών και διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίοι αγρότες, ειδικά από χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες κατά των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων που «πλημμύρισαν» την αγορά της ΕΕ, ζητώντας ισχυρότερες διασφαλίσεις από ό,τι στο προηγούμενο πλαίσιο, ενώ συνασπισμός χωρών της ΕΕ με επικεφαλής τη Γαλλία και την Πολωνία πίεσε επίσης για ενισχυμένα μέτρα προστασίας.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους νομοθέτες της ΕΕ την άνοιξη, ως τη «σωστή ισορροπία» για την αντιμετώπιση των «νόμιμων ανησυχιών» των αγροτών και των κρατών-μελών.

Με πληροφορίες από Euractiv

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία