BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε µια 10ετία η Κίνα έχασε γεωργική γη ίση µε το µέγεθος της Νότιας Καρολίνας

Στην προειδοποίηση του 112 για ακραία καιρικά φαινόµενα, δείχνει να εξαντλείται η επόµενη µέρα για καταστροφές τύπου Daniel σε επίπεδο εκτίµησης ζηµιών και αποζηµιώσεων προς στους πληγέντες αγρότες.

47_61

11
0

Χαρακτηριστική η περίπτωση των θεσσαλών αγροτών που παρά τις διαβεβαιώσεις των αρµοδίων, θα κλείσουν χρόνο, από το Σεπτέµβριο του 2023 που δέχθηκαν το χτύπηµα της θεοµηνίας, για να λάβουν τις όποιες αποζηµιώσεις. Βέβαια, υπήρξαν κάποιες πληρωµές στις 30 Ιουνίου, ακολούθως στις 25 Ιουλίου και κατά πώς φαίνεται από τη διαδικασία που ακολουθείται µε βάση τα υπάρχοντα πορίσµατα θα υπάρξουν καταβολές που θα κοιτούν προς τον…Οκτώβριο.

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την επιστολή που έστειλε εν µέσω θερινής ραστώνης και µε την πανώλη να επελαύνει στη χώρα, το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ παραθέτοντας µια σειρά από προτάσεις για άρση των καθυστερήσεων των αποζηµιώσεων προς τους Θεσσαλούς αγρότες.

Κεντρική ιδέα των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ «ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιµήσεων για τέτοιες καθολικές ζηµιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και µεγαλύτερες για τις επόµενες ζηµιές, που ήδη σηµειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέµβριο. Πρέπει να αντιληφθούµε άµεσα ότι η κλιµατική αλλαγή έχει δηµιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουµε να προσαρµοστούµε µε γνώµονα την προστασία του πρωτογενούς τοµέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας».

Σύµφωνα µε το θεσµικό όργανο των αγροτών, βάσει των προηγούµενων δεσµεύσεων του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωµών µέχρι τα τέλη του Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραµµάτισαν στοιχειώδεις προµήθειες και πληρωµή εκκρεµών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Έτσι, βρέθηκαν εκτεθειµένοι απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωµή εφοδίων και τους εργαζοµένους για την καταβολή των δεδουλευµένων, µε αποτέλεσµα σήµερα,  σηµαντικό µέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζηµιές του 2023. Προβλήµατα αντιµετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεµότητες και ελλιπής ενηµέρωση για τη µερική πληρωµή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Αν µη τι άλλο, η  χώρα µας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, αναφέρει η ΕΘΕΑΣ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να µην παραµένει ουραγός σε κρίσιµα και καίρια ζητήµατα, ακολουθώντας παραδείγµατα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήµατα πρόληψης των ζηµιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήµατα, σε συστήµατα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράµουν σε σηµαντικό βαθµό στην προστασία της αγροτικής γης. Ιδιαίτερα, τα προγράµµατα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναµόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική.

Με βάσει τις προτάσεις της ΕΘΕΑΣ προκρίνεται:

  • Χρήση µεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιοριστούν γρήγορα οι ζηµιές χωρικά και να ληφθούν οµαδοποιηµένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Αυτήν τη στιγµή είναι διαθέσιµα σηµαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις.
  • Αξιοποίηση των ∆ηλώσεων ΟΣ∆Ε και των πληρωµών συνδεδεµένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ-∆ήµητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν οι ζηµιές στη ζωική παραγωγή.
  • Εφοδιασµός των ελεγκτών µε νέα ψηφιακά µέσα καταγραφής των ζηµιών για αυτόµατη καταχώριση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωµάτωση προγραµµάτων και σύγχρονων µεθόδων αποτίµησης των ζηµιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική.

Για τον αυτοκράτορα ο λαός είναι παράδεισος, για τους ανθρώπους η τροφή*

Όλο και λιγότεροι αγρότες στην Κίνα είναι πρόθυµοι να καλλιεργήσουν για τα προς το ζην, συνιστώντας απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια του πολυπληθέστερου έθνους του κόσµου, µε την κεντρική κυβέρνηση να βάζει το θέµα ως κορυφαία προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση της προβληµατικής της αγροτικής οικονοµίας.

Ενδεικτική είναι  η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές στη γεωργία την περίοδο 2024-2033, που υπογραµµίζει την αξιοσηµείωτη φθίνουσα πορεία της Κίνας από το 28% στο 11%. Η χώρα αντιµετωπίζει αυξηµένη πίεση να παράγει περισσότερα τρόφιµα στο εσωτερικό, καθώς οι εισαγωγές σιτηρών εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι εµπορικές εντάσεις αυξάνονται. Παράλληλα, τα ακραία καιρικά φαινόµενα διαταράσσουν όλο και περισσότερο τις συγκοµιδές. Σηµειωτέον, η  χώρα τρέφει το 1/5 του παγκόσµιου πληθυσµού µε λιγότερο από το 10% της καλλιεργήσιµης έκτασης, αντισταθµιζόµενο από µαζικές αγορές από το εξωτερικό.

Περισσότερες γεωργικές εκτάσεις

Το Πεκίνο επιχειρεί να αλλάξει την ισορροπία, θέτοντας στην πρώτη γραµµή την τεχνολογία και τις δαπάνες για να µετατρέψουν εκτάσεις αδρανείς, υφάλµυρες ή µολυσµένες σε καλλιεργήσιµες. Μάλιστα, προκειµένου να ενισχύσουν την παραγωγή σιτηρών έχουν κόψει χιλιάδες δέντρα και κατέστρεψαν «πράσινες ζώνες» στις πόλεις για να δηµιουργήσουν χώρο για γεωργικές εκτάσεις. Στόχος είναι η αύξηση της αυτάρκειας σε σιτηρά και η µείωση των εισαγωγών κατά περισσότερο από 30%. Παράλληλα, µε νόµο που ψηφίστηκε στις 28 Ιουνίου για την καλύτερη προστασία των δικαιωµάτων των αγροτών, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2025, παρέχεται η εποπτεία των κολεκτίβων (κρατικές συλλογικότητες που διαχειρίζονται τη γη) στους παραγωγούς αλλά και µια σειρά από φορολογικά κίνητρα και εισοδηµατικές ενισχύσεις. Επί του παρόντος, οι αγρότες µπορούν θεωρητικά να αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για να πουλήσουν ή να καλλιεργήσουν γη. Στην πράξη, όµως, συνήθως αποφασίζουν οι κρατικοί υπάλληλοι. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το τρέχον σύστηµα δίνει στους κρατικούς υπαλλήλους πάρα πολλές εξουσίες για να πάρουν γη µε µικρή ή καθόλου αποζηµίωση. Σηµειωτέον, οι αρπαγές γης υπήρξαν αιτία κοινωνικής αναταραχής στο παρελθόν.

Στόχος η επίτευξη αυτάρκειας

Σύµφωνα µε τον Zongyuan Zoe Liu, αρθρογράφο στο Foreign Policy και συνεργάτη διεθνούς πολιτικής οικονοµίας στο Συµβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων «οι ηγέτες του Κινεζικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος αντιλαµβάνονται ότι «για τον αυτοκράτορα, ο λαός είναι παράδεισος. Για τους ανθρώπους, το φαγητό είναι παράδεισος», όπως λέει η παροιµία, και τώρα έχουν δώσει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της εξουσίας.

Παρά την ανάδειξη της Κίνας ως το «εργοστάσιο του κόσµου», το Νο1 κεντρικό έγγραφο της χώρας, δηλαδή η πρώτη δήλωση πολιτικής που εκδίδεται από τις ανώτατες αρχές κάθε χρόνο, επικεντρώνεται από το 2004 στην επισιτιστική ασφάλεια και στα ζητήµατα της γεωργίας, της υπαίθρου και των αγροτών. Όµως αυτή την φορά το Νο 1 έγγραφο θέτει και την προστασία της γεωργικής γης. «Ο Xi Jinping έχει δίκιο να αναγνωρίζει ότι η διατήρηση της γεωργικής γης είναι ένας απαραίτητος παράγοντας στην επίτευξη αυτάρκειας. Η Κίνα βιώνει ανησυχητικά επίπεδα απώλειας και επιδείνωσης της γεωργικής γης. Η πιο πρόσφατη έρευνα χρήσης γης έδειξε ότι η συνολική καλλιεργήσιµη γη της Κίνας µειώθηκε από 334 εκατ. στρέµµατα το 2013 σε 316 το 2019, µια απώλεια άνω του 5% σε µόλις έξι χρόνια», σηµειώνει ο Zongyuan Zoe Liu.

Στην Κίνα, περισσότερο από το 1/3 της εναποµείνασας καλλιεργήσιµης γης (660 εκατοµµύρια mu, παραδοσιακή µονάδα µέτρησης γης στην Κίνα και ίση µε περίπου 109 εκατοµµύρια στρέµµατα) υποφέρει από προβλήµατα υποβάθµισης, οξίνισης και αλάτωσης. Η γη διαβρώνεται ταχύτερα τα τελευταία χρόνια. Η ετήσια καθαρή µείωση της καλλιεργήσιµης γης έχει αυξηθεί από περίπου 6 εκατοµµύρια mu (περίπου 988.421 στρέµµατα) από το 1957 έως το 1996 σε περισσότερα από 11 εκατοµµύρια mu (περίπου 1,8 εκατοµµύρια στρέµµατα) από το 2009 έως το 2019. «Αυτό σηµαίνει ότι µεταξύ 2009 και 2019, η Κίνα έχασε γεωργική γη ίση µε το µέγεθος της Νότιας Καρολίνας», λέει ο Kong Xiangbin, καθηγητής που ειδικεύεται στη γη στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο της Κίνας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία