BACK TO
TOP
Διεθνή

Κίνα και μπαταρίες οι νέοι ανταγωνιστές για τα φωσφορικά λιπάσματα

Τα φωσφορικά λιπάσματα έχουν έναν νέο ανταγωνιστή στην αγορά: την παραγωγή μπαταριών. Αυτή η ζήτηση, σε συνδυασμό με μια νέα κατεύθυνση στην εξαγωγική πολιτική της Κίνας, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση και την τιμή των λιπασμάτων τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2025, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου στο 11ο Συνέδριο Λιπασμάτων της Βραζιλίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου στο Σάο Πάολο από το λόμπι λιπασμάτων ANDA.

neoi-antagwnistes-gia-fwsforika-lipasmata

Δημήτρης Τζελέπης

11
0

Ο Alexandre Mendonça de Barros, συνεργάτης της MB Agro Consultoria, ανέφερε ότι η «παγκόσμια οικονομία  έχει προσδοκίες για την παγκόσμια προμήθεια λιπασμάτων, εντούτοις το  τρέχον τοπίο χαρακτηρίζεται από ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αλλά και ισχυρή προσφορά σιτηρών. Η τρέχουσα συγκομιδή στη Βραζιλία θα μπορούσε να φτάσει τους 169 εκατομμύρια τόνους και ακόμη και να συμβάλει στη μείωση των τιμών, εκτίμησε ο οικονομολόγος.

Ο Mendonça de Barros στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι οι προκλήσεις στον τομέα των λιπασμάτων προέρχονται από την Κίνα «Ωστόσο, υπάρχουν δύο προκλήσεις που επηρεάζουν άμεσα τον τομέα των λιπασμάτων» κατέληξε ο Barros. Η πρώτη είναι μια μετατόπιση του φωσφορικού οξέος, που προέρχεται από τον φώσφορο και είναι η   βάση για την παραγωγή φωσφορικών λιπασμάτων και  οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ακόμη  μία άλλη πρόκληση για τον τομέα των λιπασμάτων είναι η συνολική μείωση της προσφοράς λιπασμάτων από την Κίνα. «Δεν φαίνεται ότι θα υπάρχει  έλλειψη, αλλά βλέπουμε μία  αστάθεια και πιστεύω ότι η Κίνα θα είναι πιο συντηρητική με τις εξαγωγές της.»

Ο Bruce Bodine, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mosaic Company, εκτίμησε επίσης ότι η εφοδιαστική αλυσίδα είναι «σφιχτή» λόγω του κινεζικού πλαισίου και συμφώνησε ότι υπάρχει ανταγωνισμός για παράγωγα φωσφόρου για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα λιπάσματα παράγονται κυρίως από φώσφορο, άζωτο και κάλιο. Ωστόσο, ο Bodine επεσήμανε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τον τομέα, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και θα υπάρξει ζήτηση για μια καλλιέργεια παραγωγής τροφίμων ισοδύναμη με το διπλάσιο του μεγέθους της Ινδίας.

Ο Jeferson Souza, αναλυτής λιπασμάτων στην Agrinvest Commodities, επεσήμανε επίσης μια αλλαγή στις εξαγωγικές πολιτικές της Κίνας. Συγκριτικά, είπε ότι το 2015 η ασιατική χώρα εξήγαγε 13 εκατομμύρια τόνους ουρίας. Φέτος μέχρι τον Αύγουστο εξήχθησαν μόνο 900 χιλιάδες τόνοι.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Carlos Fávaro, υπουργός Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, τόνισε ότι η Βραζιλία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα λιπάσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% των λιπασμάτων που καταναλώνονται στη Λατινικής Αμερικής.  Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ο Fávaro είπε ότι το υπουργείο εφαρμόζει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της εγχώριας παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των εργασιών σε εργοστάσιο παραγωγής ουρίας και αμμωνίας το επόμενο έτος, καθώς και μιας νέας μονάδας παραγωγής από την EuroChem. «Το λίπασμα είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», είπε ενώ ενέκρινε τις εμπορικές ανταλλαγές και τις εισαγωγές, αλλά ζήτησε να μειωθεί η εξάρτηση σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασε ο Barros, η Βραζιλία αναμένεται να καταναλώσει 46 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων φέτος, με 39 εκατομμύρια τόνους τους οποίους εισάγει.

Τέλος ο  Jacyr Costa Filho, Πρόεδρος του Ανωτέρου Συμβουλίου Αγροτικών Επιχειρήσεων της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών του Σάο Πάολο (Fiesp), υποστήριξε ότι «η εθνική βιομηχανία λιπασμάτων πρέπει να αναπτυχθεί στρατηγικά, σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν διαθέσιμες μεταφορές για τα προϊόντα και με  εκτεταμένη υλικοτεχνική υποδομή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία