BACK TO
TOP
Διεθνή

Καταλύτης για γονιδιωματικές καλλιέργειες NGTs η Διεθνής Σύνοδος Κορυφής στις 7 Οκτωβρίου

Κοινό έδαφος γύρω από τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) θα προσπαθήσουν να βρουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην επερχόμενη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για μη Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Την έναρξη της συνόδου φέτος, αναμένεται να κηρύξει ο István Nagy, Υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας και τρέχων πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

istvan_nagy_agriculture_minister-scaled

23
0

Η σύνοδος κορυφής, η μεγαλύτερη συγκέντρωση της βιομηχανίας μη ΓΤΟ, προωθεί όπως κάθε χρόνο την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών χωρίς μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας και διασφαλίζει την εναρμόνιση των συστημάτων επισήμανσης μη ΓΤΟ σε όλη την ΕΕ.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης επιβεβαίωσαν σε διεθνή μέσα ότι ο Nagy θα εκπροσωπήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με μια αμφιλεγόμενη επιλογή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά. Παρά την επίσημη ιδιότητά του, ο Nagy θα μιλήσει ως εθνικός υπουργός λόγω της έλλειψης συναίνεσης του Συμβουλίου σχετικά με τον νέο κανονισμό NGT.

Σημαντική είναι επίσης, η συμμετοχή της Γερμανίδας Υφυπουργού Σίλβια Μπέντερ, που αντικαθιστά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της βιομηχανίας μη ΓΤΟ στην Ευρώπη. Η Γερμανία και η Αυστρία, πρωτοπόροι στην παραγωγή μη ΓΤΟ, αναδεικνύονται ως κύριες δυνάμεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο ρόλος της Ουγγαρίας και οι αντιδράσεις

Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, παραμένει σθεναρός αντίπαλος της χαλάρωσης των κανονισμών για τα NGTs στην ΕΕ, όπως επιβάλλεται από το σύνταγμα του 2012 που προωθεί τη γεωργία χωρίς ΓΤΟ. Η στάση της έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και αμφιβολίες για την ουδετερότητα της Προεδρίας της στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον των NGTs στην ΕΕ, με τις εντάσεις να αναμένεται να κορυφωθούν στη σύνοδο.

Η Βουδαπέστη αντιτίθεται επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευκολύνει τη χρήση των NGTs στην ΕΕ. Αυτή η τελευταία κίνηση είναι πιθανό να προκαλέσει τριβές εντός του Συμβουλίου, ιδιαίτερα όταν η Προεδρία, που συνήθως θεωρείται ως ένας «τίμιος» και «ουδέτερος» μεσολαβητής, αναμένεται να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες για τους NGT.

Η ουδετερότητα της Ουγγαρίας έχει ήδη αμφισβητηθεί επί του θέματος. Τον Ιούλιο μάλιστα, πρότεινε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τον νόμο NGT από την αρχή. Αυτό περιλαμβάνει θέματα για τα οποία η ισπανική και η βελγική προεδρία είχαν ήδη βρει έναν συμβιβασμό, όπως η ισοδυναμία μεταξύ NGT και συμβατικών καλλιεργειών. Διπλωμάτες της ΕΕ επέκριναν την προσέγγιση της Ουγγαρίας, υποδεικνύοντας ότι άφηνε λίγα περιθώρια για πρόοδο. Η πρόταση αυτή θεωρείται ότι υπονομεύει προηγούμενους συμβιβασμούς που είχαν επιτευχθεί από τις προεδρίες της Ισπανίας και του Βελγίου, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η ισοδυναμία μεταξύ NGT και συμβατικών καλλιεργειών.

Το μέλλον των NGTs στην ΕΕ

Επί του παρόντος, μόνο μία γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια είναι εγκεκριμένη για καλλιέργεια στην ΕΕ, μια ανθεκτική στα έντομα ποικιλία καλαμποκιού που καλλιεργείται στην Ισπανία. Ωστόσο, η ΕΕ εισάγει εκατομμύρια τόνους γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών ετησίως, κυρίως για ζωοτροφές.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διευκόλυνση της χρήσης των NGTs στην ΕΕ παραμένει ένα καυτό θέμα, με την Ουγγαρία να αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε χαλάρωση των κανονισμών. Οι επερχόμενες συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να καθορίσουν σημαντικά τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η ΕΕ στο θέμα αυτό, με τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών να παραμένουν έντονες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία