BACK TO
TOP
Διεθνή

Μπούσουλας για την νέα Κομισιόν η έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέλαβε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου την τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, από τον πρόεδρο της ομάδας, καθηγητή Peter Strohschneider. Με τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», η έκθεση παρουσιάζει μια αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών, ακολουθούμενη από σειρά συστάσεων.

view

36
0

Οι προτάσεις αυτές θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα υλοποιηθεί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το σημαντικό έργο που έχουν επιτελέσει τα 29 μέλη του στρατηγικού διαλόγου μετά την έναρξή του από την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν τον Ιανουάριο του 2024, καθώς και για την εποικοδομητική δέσμευση που επέδειξαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί — και να εγκριθεί ομόφωνα — η τελική έκθεση. Το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των βασικών συμφερόντων από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, ακόμη και σε περιόδους πόλωσης γύρω από τον δημόσιο διάλογο για τα αγροδιατροφικά θέματα.

Η διατήρηση αυτής της προσέγγισης, με τη συνέχιση της προώθησης του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών απόψεων, μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικιλόμορφα και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει παράγοντες από ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κόσμο, ώστε να συνεχιστεί ο προβληματισμός σχετικά με στρατηγικές για να καταστούν τα αγροδιατροφικά συστήματα πιο βιώσιμα και ανθεκτικά.

Η έκθεση του διαλόγου θεωρεί ότι η παραγωγή τροφίμων και γεωργικών προϊόντων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας και ότι η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και γεωργίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να ενισχυθεί μεταξύ τους, ιδίως όταν υποστηρίζεται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής. Επισημαίνεται επίσης ο ρόλος των αγορών, των διατροφικών συνηθειών και της καινοτομίας για την προώθηση της βιωσιμότητας.

Οι συστάσεις που περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:

  • Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: το παρόν μέρος εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΓΠ στο πλαίσιο της εν εξελίξει μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.
  • Πρόοδος προς βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα: οι συστάσεις στο πλαίσιο αυτού του τομέα τροφοδοτούν τη στήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, μεταξύ άλλων για την κτηνοτροφία, και υποστηρίζουν την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών ώστε να επιλέγουν βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή.
  • Προώθηση της μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει των αυξανόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση περιγράφει την ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και η διαχείριση κρίσεων, καθώς και να διατηρηθούν και να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι γεωργικές εκτάσεις, να προωθηθεί η γεωργία ανθεκτική στο νερό και να αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις βελτίωσης των φυτών.
  • Οικοδόμηση ενός ελκυστικού και ποικιλόμορφου τομέα: η σημασία της ανανέωσης των γενεών και της ισότητας των φύλων, καθώς και των δυναμικών αγροτικών περιοχών και των αγροδιατροφικών συστημάτων περιγράφεται λεπτομερώς στο παρόν τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προστασίας των εργαζομένων.
  • Καλύτερη πρόσβαση και χρήση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση σε γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να διευκολυνθεί και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.

Η έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, ο οποίος ανακοινώθηκε από την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2023 και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024, συγκέντρωσε 29 σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς από τους ευρωπαϊκούς αγροδιατροφικούς τομείς, την κοινωνία των πολιτών, τις αγροτικές κοινότητες και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την επίτευξη κοινής αντίληψης και ενός κοινού οράματος για το μέλλον των συστημάτων γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ.

Η εντολή του διαλόγου ήταν να εξετάσει τέσσερα ερωτήματα:

  • Πώς μπορούμε να δώσουμε στους γεωργούς μας και στις αγροτικές κοινότητες στις οποίες ζουν μια καλύτερη προοπτική, συμπεριλαμβανομένου ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου;
  • Πώς μπορούμε να στηρίξουμε τη γεωργία εντός των ορίων του πλανήτη μας και του οικοσυστήματός του;
  • Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία;
  • Πώς μπορούμε να προωθήσουμε ένα λαμπρό και ακμάζον μέλλον για το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο;

Ακολουθώντας αυτή τη δομή, συγκροτήθηκαν διάφορες ομάδες εργασίας για την προώθηση των εργασιών. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, διοργανώθηκαν επίσης επτά συνεδριάσεις ολομέλειας για όλα τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου, με τη συμμετοχή της προέδρου φον ντερ Λάιεν σε τρία. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ομάδας, καθηγητής Strohschneider, ζήτησε τη συμβολή οργανώσεων σε επίπεδο ΕΕ που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Συναντήθηκε επίσης με τους υπουργούς Γεωργίας των κρατών μελών, το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων της ΕΕ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών.

«Συγχαίρω θερμά τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου για το σημαντικό έργο τους. Το αποτέλεσμα αυτού του στρατηγικού διαλόγου δείχνει ότι είναι δυνατή η υπέρβαση μιας πολωμένης συζήτησης και η δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ πολύ διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών. Η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις ιδέες τους. Όλοι θέλουμε έναν ακμάζοντα τομέα τροφίμων και γεωργίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας, ο οποίος θα επιβραβεύει τους γεωργούς, τους πολίτες και την πολύτιμη φυσική κληρονομιά μας. Με την παρούσα έκθεση έχουμε μια πολύ στέρεη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ευρώπη. Καθώς προχωράμε, θα πρέπει να διατηρήσουμε το καλό πνεύμα, την ενέργεια και τις σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του στρατηγικού διαλόγου.», δήλωσε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Μετά από επτά μήνες εντατικών εργασιών, τα μέλη του στρατηγικού διαλόγου συμφώνησαν σε μια κοινή εννοιολογική συναίνεση για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη, μέσω μιας νέας νοοτροπίας αμοιβαίας κατανόησης και επικοινωνίας. Αυτές οι κοινές προοπτικές, που συμφωνήθηκαν από μια ποικιλόμορφη και αντιπροσωπευτική ομάδα ενδιαφερόμενων μερών στον εν λόγω τομέα, διαμορφώνουν μια ολιστική και κοινωνική προσέγγιση για την επίτευξη των περιβαλλοντικών, κλιματικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών στόχων της ΕΕ. Είμαι βαθιά ελπίδα ότι η ενέργεια, η εφευρετικότητα και η συλλογικότητα του στρατηγικού διαλόγου μπορούν να διατηρηθούν για παρόμοιους σκοπούς στο μέλλον.», δήλωσε ο  Professor Peter Strohschneider, Chairman of the Strategic Dialogue.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη έκθεση εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία