BACK TO
TOP
Διεθνή

Ξανά στο προσκήνιο η συμφωνία ΕΕ – Mercosur, ηχηρό όχι από τις Copa-Cogeca

Με την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών εκλογών, η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) επιστρέφει στην ατζέντα των Βρυξελλών, προκαλώντας εκ νέου ανησυχία στους γεωργικούς τομείς της ΕΕ με τις ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa και Cogeca να εκφράζουν σε σχετική ανακοίνωση για ακόμη μία φορά την έντονη αντίθεσή τους.

leyen-fernandez-1024x682

11
0

Αν και αυτή η εμπορική συμφωνία υπεγράφη αρχικά το 2019, η οριστική της εφαρμογή παραμένει υπό αμφισβήτηση από τις ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa και Cogeca, λόγω των επιπτώσεων που προβλέπεται να έχει τόσο στους Ευρωπαίους παραγωγούς όσο και στο περιβάλλον.

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa-Cogeca έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία, τονίζοντας πως αυτή δεν αντικατοπτρίζει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία στην ΕΕ, όπως η κλιματική κρίση, η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο, για γεωπολιτικούς λόγους και προς το συμφέρον ορισμένων βιομηχανιών, φαίνεται ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προωθήσει τη συμφωνία και να κάνει τα στραβά μάτια στον αντίκτυπο που θα έχει σε ορισμένους από τους πιο ευαίσθητους τομείς της γεωργίας της ΕΕ.

Παρά την παροχή κάποιας πρόσβασης σε προϊόντα της ΕΕ, όπως κρασί, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, ορισμένα φρούτα και λαχανικά, η συμφωνία κρίνεται ως ιδιαίτερα άνιση στον τομέα της γεωργίας. Κλάδοι όπως το βόειο κρέας, τα πουλερικά, το ρύζι και η ζάχαρη, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν πιέσεις, αναμένεται να πληγούν από τις εισαγωγές φθηνών προϊόντων από τις χώρες της Mercosur, όπου τα πρότυπα παραγωγής είναι χαμηλότερα από τα ευρωπαϊκά.

Ακόμα κι αν η συμφωνία προβλέπει την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των χωρών της Mercosur να υιοθετήσουν αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής. Οι ευρωπαϊκές γεωργικές οργανώσεις αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των υφιστάμενων προτύπων της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι αγρότες της Ευρώπης δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνές εισαγωγές, αν δεν ισχύουν ισότιμοι κανόνες για όλους.

Εκτός από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της συμφωνίας Mercosur, προστίθενται και οι σωρευτικές επιπτώσεις από άλλες εμπορικές συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει η ΕΕ, καθώς και η διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει επιπλέον τις αγροτικές αγορές.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις επαναλαμβάνουν το ηχηρό τους "ΌΧΙ" στη συμφωνία με τη Mercosur, ζητώντας μια πιο δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση για τον γεωργικό τομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία