BACK TO
TOP
Διεθνή

Διαβρώνει το μερίδιο ΕΕ στις εξωκοινοτικές αγορές το φθηνό ρωσικό σιτάρι

Tις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν λίγο πολύ γνωστές οι ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά μαλακού σιταριού, καθώς η Ευρώπη παλεύει με τις συγκριτικά χαμηλές αποδόσεις, η Ρωσία διαβρώνει το μερίδιο εξαγωγών των χωρών της ΕΕ, όπως δήλωσαν κλαδικοί αναλυτές στο Euractiv.

wheat-field_AdobeStock_65088881_E

35
0

Αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα του πώς οι παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές για το μαλακό σιτάρι της ΕΕ συρρικνώνονται σε σύγκριση με άλλους προμηθευτές, ιδίως τη Ρωσία, δήλωσε ο οικονομολόγος και επικεφαλής του τμήματος μελετών και προβλέψεων της Chambres d'Agriculture France, Thierry Pouch.

Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο βρίσκονται στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην ΕΕ, με μερίδιο 25%. Την ώρα που πολλοί εισαγωγείς ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τις χώρες εξαγωγής, οι «επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», πρόσθεσε ο Pouch, και «η ΕΕ πρέπει να περιορίσει γρήγορα την επιθετικότητα της Ρωσίας και να εξασφαλίσει τις διεξόδους της».

Ο Pouch υπογράμμισε, ότι αφού η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων της ΕΕ σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο από το 2015.  Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η γεωργία και τα τρόφιμα γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της πολεμικής στρατηγικής της Μόσχας, η οποία κερδίζει μερίδια αγοράς σε χώρες που παραδοσιακά ήταν πελάτες των Ευρωπαίων προμηθευτών.

Η Ρωσία πλέον ο κύριος προμηθευτής της Αλγερίας, μακροχρόνιου πελάτη της Γαλλίας, σε μια τάση που ενισχύεται από τη διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Παρισιού και Αλγερίας, για τη Δυτική Σαχάρα. Η Αίγυπτος, επισημαίνει ο Pouch, αγόραζε ακόμη το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων της από τη Γαλλία πριν από 10 χρόνια, αλλά τώρα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι κύριοι προμηθευτές. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες παραδοσιακές αγορές της ΕΕ, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η «ρωσοποίηση της παγκόσμιας αγοράς θα ενταθεί στο μέλλον.»

Το σενάριο αυτό περιπλέκεται από τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν από 35 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο σε 26 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή ένα έλλειμμα 9 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Η Γαλλία, ιδίως, είχε μια κακή συγκομιδή, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις επιδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης.

Η εσωτερική ζήτηση στην ΕΕ «θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Philippe Heusele, πρόεδρος στη γαλλική διεπαγγελματική ένωση Intercéréal. «Επομένως, η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει εξαγωγικό ρόλο σε τρίτες χώρες», προειδοποίησε.

Παρόλο που η χώρα βιώνει μια μικρή πτώση στις εξαγωγές σε σχέση με πέρυσι  43 εκατομμύρια τόνοι προβλέπεται να εξαχθούν, έναντι 56 εκατομμυρίων τόνων το 2023  η χώρα πέτυχε την τρίτη καλύτερη συγκομιδή της τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με την Pouch, με 82 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν. Αυτό συνδυάζεται με ένα αρκετά χαμηλό ρούβλι, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγές.

Επομένως, η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, «για να μειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές», για να κερδίσει νέες αγορές.

Ο Pouch σημείωσε ότι: «Για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, η πτώση των ποσοτήτων και των τιμών είναι ένα «διπλό χτύπημα και συνέχισε λέγοντας ότι η  ΕΕ χρειάζεται «πιο επιθετική γεωργική διπλωματία.»

Τέλος ο Heusele πρόσθεσε ότι: «Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εμπορικών ροών, διότι από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.»

Όπως γίνεται αντιληπτό η Ρωσία μετά την φθηνή ενέργεια που διοχέτευε στην ΕΕ μέσω Γερμανίας μετά την πόλεμο στην Ουκρανία προσπαθεί με άλλους τρόπους να «χειραγωγήσει» και πάλι την ΕΕ στο κομμάτι του εμπορίου αυτή την φορά στον τομέα της γεωργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία