BACK TO
TOP
Διεθνή

Υποχωρεί περαιτέρω ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO τον Αύγουστο

Το σημείο αναφοράς για τις διεθνείς τιμές τροφίμων μειώθηκε οριακά τον Αύγουστο, καθώς οι μειώσεις στις τιμές για τη ζάχαρη, το κρέας και τα δημητριακά αντιστάθμισαν τις αυξήσεις για τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ανέφερε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

unsplash-image-y4xZxzN754M

23
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,7 μονάδες τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερος από τον αναθεωρημένο Ιούλιο και 1,1% από την αντίστοιχη τιμή του ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 0,5% από τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών εξαγωγής σιταριού, που επηρεάστηκαν από τις ανταγωνιστικές τιμές των προμηθειών της Μαύρης Θάλασσας και την υψηλότερη παραγωγή σε Αργεντινή και ΗΠΑ. Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν ελαφρώς λόγω των επιπτώσεων του καύσωνα στις αποδόσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική,, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 0,6%, καθώς οι τιμές για ποικιλίες εκτός Indica αυξήθηκαν υπό την επίδραση της εποχικής στεγανότητας και ανατίμησης των νομισμάτων ορισμένων εξαγωγικών χωρών.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO, αντίθετα, σημείωσε άνοδο 0,8% από τον Ιούλιο, φτάνοντας σε υψηλό 20 μηνών, καθώς οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου υπεραντιστάθμισαν τις μειωμένες τιμές για τα έλαια σόγιας, ηλίανθου και κραμβέλαιου.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO αυξήθηκε επίσης, σημειώνοντας άνοδο 2,2% τον Αύγουστο. Το πλήρες γάλα σε σκόνη αυξήθηκε, λόγω της αυξημένης ζήτησης εισαγωγών για άμεσες προμήθειες. Παράλληλα, οι διεθνείς τιμές του τυριού ανέβηκαν, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές ενισχύθηκε. Το βούτυρο έφτασε σε ιστορικά υψηλές τιμές, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την επάρκεια των προμηθειών γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,7% από τον Ιούλιο, με τις τιμές των πουλερικών, του χοιρινού και του αιγοπρόβειου κρέατος να πέφτουν εν μέσω ανεπαρκούς ζήτησης για εισαγωγές, παρόλο που οι παγκόσμιες τιμές βοείου κρέατος αυξήθηκαν ελαφρά.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, μειούμενος κατά 4,7% τον Αύγουστο για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. Η πτώση οφείλεται στις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής για τις επερχόμενες συγκομιδές ζαχαροκάλαμου στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, καθώς και στις χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των πυρκαγιών σε χωράφια ζαχαροκάλαμου σε βασικές περιοχές καλλιέργειας της Βραζιλίας οδήγησαν σε απότομες αυξήσεις των τιμών της ζάχαρης στα τέλη Αυγούστου.

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών ισοδυναμεί με το 2023

Ο FAO μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024, προσαρμόζοντάς την σε 2.851 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν ισοδύναμο με εκείνο του 2023.

Το νέο Ενημερωτικό Δελτίο Προσφοράς και Ζήτησης Δημητριακών, που εκδόθηκε επίσης την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, απέδωσε τις αναθεωρήσεις του σε μειωμένες προσδοκίες συγκομιδής χονδροειδών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, κυρίως λόγω των θερμών και ξηρών καιρικών συνθηκών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και την Ουκρανία. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την παραγωγή σιταριού και ρυζιού αυξήθηκαν, με το ρύζι να αναμένεται να φτάσει σε ιστορικό υψηλό 537 εκατομμυρίων τόνων.

Η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών το 2024/25 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς σε 2.852 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 0,2 % από το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά την κατανάλωση ρυζιού, αυτή προβλέπεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της επιταχυνόμενης αύξησης στην πρόσληψη τροφής.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,2% μέχρι το τέλος της σεζόν του 2025,  αφήνοντας σχεδόν αμετάβλητο τον παγκόσμιο λόγο αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση το 2024/25 στο 30,7%.

Το διεθνές εμπόριο δημητριακών αναμένεται να μειωθεί κατά 3,3% φτάνοντας τους 485,6 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της μείωσης των συναλλαγών σε χονδρόκοκκους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία