BACK TO
TOP
Διεθνή

Μόνιμος εισαγωγέας αραβόσιτου κινδυνεύει να γίνει η Ινδία λόγω αιθανόλης

Η εντατική προσπάθεια της Ινδίας να αυξήσει την παραγωγή αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι, έχει μετατρέψει τη χώρα από κορυφαίο εξαγωγέα του σιτηρού στην Ασία σε καθαρό εισαγωγέα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, πιέζοντας τους τοπικούς παραγωγούς πουλερικών και αναστατώνοντας παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

JQZPAUBHWFI75EEIUK6SQEXJ2I

72
0

Η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού προέκυψε μετά την απόφαση της Ινδίας τον Ιανουάριο να αυξήσει την τιμή προμήθειας αιθανόλης που παράγεται από καλαμπόκι, προκειμένου να απομακρυνθεί από την παραγωγή αιθανόλης με βάση το ζαχαροκάλαμο.

Η άνοδος της ζήτησης εισαγωγών έρχεται μετά την αύξηση της τιμής προμήθειας της αιθανόλης από καλαμπόκι από την Ινδία τον Ιανουάριο για να απομακρυνθεί από την αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο για ανάμειξη με βενζίνη. Η κυβερνητική πολιτική προωθεί τη χρήση αιθανόλης στη βενζίνη, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την επάρκεια της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για το γλυκαντικό. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμος καθαρός εισαγωγέας καλαμποκιού.

Η αύξηση των εισαγωγών καλαμποκιού από την Ινδία πιθανότατα θα ενισχύσει τις παγκόσμιες τιμές του προϊόντος, οι οποίες αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλά τετραετίας. Οι Ινδοί παραγωγοί πουλερικών, οι οποίοι πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές και να άρει την απαγόρευση στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, το οποίο είναι πιο προσιτό. Η απαγόρευση αυτή περιορίζει σοβαρά τις διαθέσιμες επιλογές τους στην αγορά.

Η Ινδία, η οποία συνήθως εξάγει μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων μετρικών τόνων καλαμποκιού ετησίως, αναμένεται το 2024 να μειώσει τις εξαγωγές στους 450.000 τόνους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η χώρα θα εισαγάγει ρεκόρ 1 εκατομμυρίου τόνων, κυρίως από τη Μιανμάρ και την Ουκρανία, που παράγουν μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπόρων.

Παραδοσιακά, η παραγωγή καλαμποκιού της Ινδίας, που ανέρχεται σε περίπου 36 εκατομμύρια τόνους ετησίως, καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των βιομηχανιών πουλερικών και αμύλου. Ωστόσο, πέρυσι, τα αποστακτήρια αιθανόλης άρχισαν να χρησιμοποιούν καλαμπόκι, και η ζήτησή τους αυξήθηκε ραγδαία μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση ζαχαροκάλαμου λόγω της ξηρασίας. Αυτό δημιούργησε έλλειμμα 5 εκατομμυρίων τόνων στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ένωσης Πουλερικών Εκτροφέων Όλης της Ινδίας.

Η Olam εκτιμά ότι τα αποστακτήρια αιθανόλης θα χρειάζονται 6 έως 7 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού ετησίως, μια ζήτηση που μπορεί να καλυφθεί μόνο μέσω εισαγωγών.

Οι παραδοσιακές αγορές εξαγωγής της Ινδίας, όπως το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και η Μαλαισία, οι οποίες προτιμούσαν το ινδικό καλαμπόκι λόγω της άμεσης διαθεσιμότητάς του, αναγκάζονται τώρα να στραφούν σε προμηθευτές από τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία