BACK TO
TOP
Διεθνή

Δύο διαφορετικές πραγματικότητες για την αγροτική πολιτική στις ΗΠΑ

Καθώς η κλεψύδρα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αδειάζει δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τις θέσεις των δύο υποψηφίων, ήτοι Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, για τον αγροτικό τομέα. Οι ειδικοί στον τομέα της γεωργίας προβλέπουν δύο πολύ διαφορετικές πραγματικότητες για την αγροτική πολιτική ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών: περισσότερους δασμούς και επιδοτήσεις για τους μεγαλοκαλλιεργητές υπό τον Τραμπ ή επενδύσεις για το κλίμα και διευρυμένη ασφάλιση καλλιεργειών υπό την Χάρις.

agrotikh-politkh

21
0

Πάντως, για το τι μπορεί να συμβεί υπό μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, μπορούν να αντληθούν στοιχεία από την πρώτη του προεδρία. Αντίστοιχα, για μια κυβέρνηση Χάρις, το ερώτημα θα είναι κατά πόσο η επικεφαλής των Δημοκρατικών θα συνέχιζε τις πολιτικές του προκατόχου της, Τζο Μπάιντεν.

Δασμοί και επιδοτήσεις Τραμπ

Στις αρχές της θητείας του, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που είχαν συνάψει οι ΗΠΑ το 2016, η οποία θα είχε μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς για τους εγχώριους παραγωγούς. Αμέσως μετά, ο Τραμπ επικαλέστηκε μια σειρά δασμών στις εισαγωγές από σχεδόν κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Πολλές χώρες αντέδρασαν με αντίποινα δασμών σε προϊόντα των ΗΠΑ. Αυτό τελικά οδήγησε σε εμπορική διαμάχη με την Κίνα, η οποία οδήγησε σε απότομους δασμούς στα γεωργικά προϊόντα, ιδιαίτερα τη σόγια και τα προϊόντα χοιρινού κρέατος.

Για να υποστηρίξει τους αγρότες που έχασαν τις δουλειές τους από παγκόσμιους καταναλωτές, ο Τραμπ ενέκρινε 14,5 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα διευκόλυνσης της αγοράς του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παροχή πληρωμών σε αγρότες που πλήττονται από «αδικαιολόγητους δασμούς αντιποίνων».

Έδωσε επίσης πράσινο φως για τη χρήση της Commodity Credit Corporation, ενός πιστωτικού προγράμματος που μπορεί να χρησιμοποιήσει το USDA για να πληρώσει τους αγρότες χωρίς να απαιτήσει πιστώσεις από το Κογκρέσο.

«Μοιάζει περισσότερο με ένα πρόγραμμα δικαιώματος», είπε ο Jonathan Coppess, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και πρώην διαχειριστής του Farm Service Agency στο USDA. «Έτσι, μπορείτε να εγγραφείτε και να δικαιούστε την πληρωμή, και μετά οι ιδιοκτήτες απλώς εξοφλούν το δανεισμό, βασικά εξοφλούν την πιστωτική κάρτα», είπε.

Αυτό παρείχε μεγάλη ευελιξία για το USDA, αλλά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα διευκόλυνσης της αγοράς και τις πληρωμές που έλαβαν ήδη οι αγρότες από προγράμματα στο λογαριασμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του 2018, ο Coppess είπε ότι έγιναν ορισμένες πληρωμές στους ίδιους ανθρώπους – πολλοί από τους οποίους λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα λειτουργίες που δεν χρειάζονται επιπλέον χρήματα.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που πηγαίνει πολύ πιο πίσω από την κυβέρνηση Τραμπ. Μεγάλης κλίμακας ομοσπονδιακή υποστήριξη για τη γεωργία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1930 για να προστατεύσει τους αγρότες από ασταθείς αγορές που προκαλούνται από δασμούς, φυσικές καταστροφές ή οικονομικές υφέσεις. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, η πλειονότητα αυτών των δαπανών έχει διατεθεί στις μεγαλύτερες, πλουσιότερες φάρμες. «Δεν παίρνουν μόνο ένα δυσανάλογο ποσό εισοδήματος, αλλά και ένα δυσανάλογο ποσό από το δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ σε συνέντευξη στην Daily Yonder.

Η αγροτική πολιτική του Μπάιντεν επεκτείνεται πέρα ​​από τη γεωργία

Ο Βίλσακ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τρόπο διοχέτευσης περισσότερων ομοσπονδιακών πόρων σε μικρότερες φάρμες. Εκατομμύρια δολάρια είναι διαθέσιμα μέσω του American Rescue Plan Act για την επέκταση των επιχειρήσεων μικρών αγροκτημάτων και την υποστήριξη των αγορών των αγροτών και των αγροτικών πρωτοβουλιών που υποστηρίζονται από την κοινότητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού εισήγαγε 19,5 δισ. δολάρια στα προγράμματα του USDA που δίνουν κίνητρα για τη φιλική προς το κλίμα γεωργία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει επενδύσει σε αγροτικές κοινότητες ευρύτερα μέσω πολιτικών όπως ο Δικομματικός Νόμος για τις Υποδομές, ο οποίος χρηματοδοτεί ευρυζωνικές υποδομές, εκσυγχρονισμένα συστήματα αποχέτευσης και πόσιμου νερού και ανάπτυξη δρόμων και γεφυρών, για να αναφέρουμε μερικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κληρονόμησε επίσης το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του Τραμπ για τον κορωνοϊό, το οποίο παρείχε 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανακούφιση σε αγρότες και κτηνοτρόφους στην αρχή της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκτεινε το πλέον ανενεργό πρόγραμμα το 2021.

Ο πονοκέφαλος Farm Bill

Αλλά η παραμονή του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει επίσης σημαδευτεί  από τις καθυστερημένες διαπραγματεύσεις για το νέο 5ετές νομοσχέδιο για τη γεωργία, το γνωστό Farm Bill οι οποίες έχουν καθυστερήσει σχεδόν ένα χρόνο.

Ο προϋπολογισμός για το αγροτικό νομοσχέδιο υπερβαίνει κατά πολύ τη στήριξη μεμονωμένων αγροτών, καθώς μεταξύ άλλων επιδοτεί επιδόματα με την μορφή κουπονιών τροφίμων. Το νομοσχέδιο επανεγκρίνεται από το Κογκρέσο κάθε πέντε χρόνια, αλλά συχνά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εγκριθεί.

Οι ειδικοί στον τομέα της γεωργίας προβλέπουν δύο πολύ διαφορετικές πραγματικότητες για την αγροτική πολιτική ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

Μια κυβέρνηση Τραμπ πιθανότατα θα επιβάλει περισσότερους δασμούς στην Κίνα. Θα μπορούσε επίσης να παράσχει περισσότερες επιδοτήσεις στις μεγαλύτερες γεωργικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Scott Faber, τον ανώτερο αντιπρόεδρο κυβερνητικών υποθέσεων για την Environmental Working Group (EWG). Μάλιστα, ανησυχεί για το τι θα σημαίνουν για τους μικρούς αγρότες οι προτάσεις νομοσχεδίου για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τους Ρεπουμπλικάνους Glenn Thompson, τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, και τον John Boozman, το μέλος της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας.

«Το νομοσχέδιο της Βουλής ειδικότερα παρέχει έναν οδικό χάρτη για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι εάν επρόκειτο να ελέγξουν όλο το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο», είπε ο Faber. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα αυξήσει τις τιμές αναφοράς σε λίγα μόνο γεωργικά προϊόντα όπως τα φιστίκια, το ρύζι και το βαμβάκι. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι αγρότες έχουν εγγυημένη πληρωμή μέσω του προγράμματος κάλυψης απώλειας τιμής του USDA, εάν η αγοραία αξία αυτών των προϊόντων πέσει κάτω από την τιμή αναφοράς. Αλλά αφήνει έξω πολλούς άλλους αγρότες βασικών προϊόντων, ειδικά αυτούς με μικρότερες δραστηριότητες.

Οι επικριτές ανησυχούν ότι οι μεγάλες γεωργικές δραστηριότητες θα διπλασιαστούν σε διαφορετικά προγράμματα επιδοτήσεων, εάν η πρόταση νόμου του Σώματος για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θεσπιζόταν. «Η αύξηση των επιδοτήσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα ήταν η μεγαλύτερη σε περισσότερο από μια γενιά, παρόλο που οι πτωχεύσεις αγροκτημάτων βρίσκονται σε χαμηλό 20 ετών», λέει ο Faber.

Αντίθετα, η πρόταση του νομοσχεδίου των Δημοκρατικών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από την Debbie Stabenow, πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας, θα ενσωματώσει τις κλιματικά έξυπνες γεωργικές επενδύσεις που δημιουργούνται από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στο νέο νομοσχέδιο για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Θα διεύρυνε επίσης την πρόσβαση στην ασφάλιση των καλλιεργειών, η οποία για πολλούς αγρότες ήταν δύσκολο να αποκτηθεί λόγω του υψηλού κόστους των ασφαλίστρων. Η πρόταση  Stabenow θα αυξήσει την ομοσπονδιακή υποστήριξη των δαπανών ασφαλίστρων των αγροτών και θα καταστήσει πιο προσιτή την πρόσβαση σε υψηλότερα επίπεδα ασφαλιστικής κάλυψης.

Ενώ το Κογκρέσο είναι η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την αγροτική πολιτική, ο πρόεδρος μπορεί να κατευθύνει αυτή τη δύναμη σε ορισμένα μονοπάτια.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν καθοδήγησε το Κογκρέσο προς τη δράση για το κλίμα και τις αγροτικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του. Ο υπουργός Vilsack είπε ότι είναι βέβαιος ότιη αντιπρόεδρος Χάρις γνωρίζει αυτά τα βήματα που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Είπε επίσης ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για αντιπρόεδρος Τιμ Γουόλς έχει επαναλάβει ορισμένες από αυτές τις αγροτικές πολιτικές ως κυβερνήτης της Μινεσότα, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα τεθούν σε προτεραιότητα σε ομοσπονδιακό επίπεδο εάν ο Χάρις και ο Γουαλζ εκλεγούν στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο.

«Είμαι βέβαιος ότι κατανοούν τη σημασία της [επένδυσης σε μικρούς αγρότες] και τη σημασία της με βάση την τρέχουσα εμπειρία μου μαζί τους», είπε ο Vilsack.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία